Zakon o životnom partnerstvu je konzervativan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog zakona o životnom partnerstvu je konzervativan, ne nudi ništa novo, ali je ipak pozitivni korak naprijed za sve LGBT osobe jer istospolnim parovima omogućuje veliku razinu prava, poručili su s današnje konferencije za novinare predstavnici Zagreb Pridea.

Odbacili su prijedlog predsjednika Republike Ive Josipovića da se u Ustav unese i odredba da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", ponavljajući svoj stav da instituciji braka nije mjesto u Ustavu.

"Zakon o životnom partnerstvu regulira već postojeće stanje i potpuno se uklapa u predizborno obećanje vladajuće koalicije, ali i u najkonzervativnije parametre koje smo mogli čuti iz najkonzervativnijeg dijela društva", izjavila je koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić.

U njemu se, dodala je, ne koristi riječ brak, baš kao što se istospolnim zajednicama ne dozvoljava posvajanje djece. To su dva parametra zbog kojih je manjkav i predstavlja nejednakost, a nije ni poklon za svetog Nikolu kako se o njemu nepromišljeno izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, poručila je Poštić.

Zagreb Pride je sudjelovao u radnoj skupini koja je izradila ovaj zakon i od početka se zalagala da životno partnerstvo bude otvoreno sa sve parove, istospolne i ostale, ali taj prijedlog nije prihvaćan, izjavio je koordinator Marko Jurčić.

"Nadamo se da će se u saborskoj proceduri predložene odredbe popraviti i da će istospolni parovi dobiti pravo na brak i posvajanje djece", rekao je Jurčić. Ocijenio je da je predloženi zakon ipak pozitivan pomak u odnosu na sadašnji o istopspolnim zajednicama donijet 2003., koji je "toliko loš da nije mogao biti primjenjiv".

Zakon o životnom partnerstvu, smatra, omogućit će veliku razinu prava i trebalo ga je donijeti prije deset godina. "Predstavlja ozbiljan standard Hrvatske kao članice EU-a. Do sada nismo mogli ostvariti niti jedno pravo koje nam je zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravim", naveo je Jurčić.

Prema istraživanju koje je proveo Zagreb Pride u Hrvatskoj ima 700 LGBT osoba od kojih njih 23 posto dijeli kućanstvo s istospolnim partnerom. Oko 43 posto namjerava registrirati zajednicu, a veliki dio ih planira imati djecu. Njih pet posto već ima svoju djecu.

Najavili su da će početkom iduće godine predložiti sastanak sa svim predstavnicima klubova zastupika u Hrvatskom saboru kako bi ih upoznali sa svojim stajalištem i prijedlozima. Hrvatskoj javnosti također želimo poručiti da ovaj zakonski prijedlog neće oduzeti nikome ništa, tko je drugačiji.

Od HDZ-a za kojega kažu da je za istospolne zajednice učinio mnogo, u kontekstu izjava njihovih najviših dužnosnika, očekuju potporu.

Na pitanje kako komentiraju inicijativu predsjednika Josipovića da se u Ustav unese odredba da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", koordinatori Zagreb Pridea ponovili su da je njihov stam kako instituciji braka nije mjesto u Ustavu pa tako ni partnerstvu istospolnih zajednica.

Obitelj je ta koju hrvatski Ustav štiti, poručili su Jelena Poštić i Marko Jurčić u ime Zagreb Pridea.

Predsjednik Josipović uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki sa svojim prijedlozima na verziju Nacrta prijedloga promjena Ustava među kojima je i onaj da se doda novi ustavni stavak kojim se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu" jer se, kako navodi, takvom odredbom ostvaruje ravnoteža i otklanja mogući osjećaj neravnopravnosti "s obzirom na novouneseni stavak da je brak životna zajednica žene i muškaraca". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter