Zakon o ulaganju Istri donosi 500 milijuna eura

Darko Lorencin (S. R.)
Darko Lorencin (S. R.)

Burna rasprava o Zakonu o strateškom ulaganju, koja je u kritici Vlade ujedinila HDZ, biskupsku konferenciju, udruge zelenih, GONG i Društvo arhitekata, usmjerena je u pogrešnom pravcu, smatraju u Ministarstvu gospodarstva. Pomoćnik ministra za investicije, IDS-ovac Darko Lorencin, kaže da javnost nije dobro informirana o promjenama koje taj zakon donosi.

- Mi ništa revolucionarno ne mijenjamo, samo ubrzavamo postojeće procedure koje postoje u važećim zakonima, kaže Lorencin s kojim smo razgovarali u srijedu poslijepodne, nakon što je posjetio Europsku komisiju u Bruxellesu. Potvrdio je podatak da će se tako ubrzati realizacija 58 postojećih projekata vrijednih oko šest milijardi eura.

- Kako komentirate velike kritike koje ste dobili zbog Zakona o strateškim ulaganjima?

- Iznenadilo me da je novi zakon izazvao tolike kritike. Posebno me iznenađuju kritike zbog nove procedure izvlaštenja, rasprodaje nacionalne imovine i sličnog - jer toga u novom zakonu nema. Kritike dolaze iz određenih interesnih skupina, koja prikazuju da ćemo uništiti postojeća pravila, iako zakon ne derogira postojeće propise. Zakon samo ubrzava određene procedure, ali po pitanju struke ona ostaju ista. Radi se po prostornim pravilima i sve drugo, ali inzistiramo da se cijela procedura obavi u znatno kraćim rokovima. Nastavimo li kao do sada, vrag će nas odnijeti.

- Projekt treba biti "težak" najmanje dvadeset milijuna eura da bi bio proglašen strateškim?

- To nije fiksna odrednica. Ako je određeni projekt smješten na neki otok ili zabačeno područje, dobit će taj značaj ako će zaposliti 20-30 ljudi. Kriterij je i radi li se o izvoznom proizvodu, o povećanju konkurentnosti svog sektora i drugo. Desetak je kriterija po kojima će se ocjenjivati je li neki projekt strateški.

- Radi se o projektima teškim oko šest milijardi eura?

- Da, podaci iz Agencije za strateška ulaganja pokazuju da u Hrvatskoj ima 58 takvih projekata koji su vrijedi oko šest milijardi eura.

- Koliko ih ima u Istarskoj županiji?

- U Istri je pet projekata i svi su u turističkom sektoru. Dio se odnosi na Brijuni Rivijeru. Vrijednost ulaganja u Istri je najmanje 500 milijuna eura.

- Ministarstvo gospodarstva napravilo je nekoliko koraka za ubrzanje investicijskog ciklusa?

- Do nedavno su investitori hodali naokolo, od šaltera do šaltera, tražeći informacija što im je činiti. Sada ih project manager iz Agencije za investicije vodi "za ruku" kroz investicije. Uz to, donijeli smo Zakon o poticanju investicija, gdje smo omogućili razne olakšice. Novi Zakon o strateškim investicijama još je jedan korak dalje, jer ubrzava i olakšava procedure za investicije.

- Dakle, neće biti moguć novi slučaj "Marlera", ili slično, gdje se zbog jedne zemljišne čestice godinama čekalo na investiciju?

- Upravo tako, procedura će se ubrzati. Ali, zakon o ovlaštenju ostaje isti. I treba jasno reći - nitko neće prodati javna dobra, more, jezera ili Butonigu! (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter