Zakon o trgovini radnicka prava vraca u 19. st.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije oštro je osudila predložene izmjene Zakona o trgovini koje je Vlada usvojila 21. srpnja.

Za nju su izmjene neprihvatljive i neocekivane, a za tajnika te komisije Gordana Crpica predstavljaju vracanje prava radnika, a posebno radnica koje mahom rade u trgovini, u 19. stoljece.

Predloženim izmjenama zakon prakticno uopce ne bi regulirao radno vrijeme trgovina pa bi trgovacka radnja mogla raditi 24 sata dnevno. Komisija upozorava da odluka države da odustane od uredenja jednog podrucja društvenog života može imati teške dugorocne posljedice.

- Više ni najzadrtiji neoliberali ne zagovaraju distanciranje države, kazao je Crpic te podsjetio na angažman država u svijetu u aktualnoj krizi. Takvom odlukom uza sve ostale otvara se mogucnost da hrvatski gradani i u drugim podrucjima života budu jeftini radnici bez dostatnog odmora.

Predsjednik Komisije, biskup sisacki Vlado Košic, zacuden je time da su izmjene predložene bez ikakve javne rasprave, a Vladu je prozvao i stoga što je o tome odlucila potiho. Komisija želi biti glasnik svih zaposlenih u trgovini, njih 220.000, a prije svega radnica. Košica cudi i šutnja ženskih udruga koje u nazivu imaju ženska prava.

Komisija je posebno upozorila da su u ovom slucaju na udaru žene i nižeobrazovani, glavna radna snaga u trgovini, i to žene s najmanje moci u društvu. Za Iustitiju et pax trgovine su samo lakmus-papir za daljnju deregulaciju u zaštiti rada i radnika.

Predložene Vladine promjene udar su i na obitelj. Radnice u trgovini su u fertilnoj dobi, a Hrvatska je u depopulaciji i ovakva mjera "svakako nije mjera koja ide u prilog podizanju nataliteta, nego upravo suprotno", smatra Iustitia et pax.

Crpic je naveo da bi to pitanje moglo postati i predizborno, a o tome hoce li odnos politickih stranaka prema radu nedjeljom postati dio pisma HBK-a koje ono uobicajeno upucuje vjernicima prije izbora raspravljat ce se najesen.


Podijeli: Facebook Twiter