Zakon o strateškim investicijama ubrzava procese

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je danas da Zakon o strateškim investicijskim projektima ne dezavuira ni jedan postojeći zakon već samo ubrzava postojeće procese te da ne stoje argumenti da Vlada zaobilazi lokalnu samoupravu.

"Projekt se ne može ni staviti na listu, a kamoli ozbiljnije razmotriti, ako nije suglasan s valjanim prostornim planom županije, općine ili grada i ako nije u prostornom planu uopće ga u startu ne razmatramo", rekao je Vrdoljak, predstavljajući Saboru konačni prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima.

Naglasio je da je osnovni razlog donošenja predloženog zakona ubrzavanje procedura koje su do sada zaustavljale ili znatno usporavale važne investicijske projekte. Istaknuo je da se, uvažavajući primjedbe iz prvog čitanja, odustalo od zahtjeva investitoru da priloži BON 1, BON 2 i BON plus te potvrdu o nekažnjavanju.

"U pravilu su direktori, vlasnici i projekt menadžeri koji vode te investicijske projekte iz stranih zemalja i tražiti od njihovih institucija neku formu potvrde o nekažnjavanju, koja kod nas postoji, bilo bi kompliciranje procesa", objasnio je Vrdoljak.

U konačnom tekstu predviđeno je i da u vladino povjerenstvo koje odlučuje o strateškim projektima ulaze dva predstavnika lokalne zajednice na kojoj se projekt planira. "Mislim da smo na taj način postigli veće sudjelovanje lokalne i regionalne zajednice u realizaciji ovih projekata", rekao je Vrdoljak.

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika iz HDZ-ovih klupa. Branko Bačić uvjeren je da se predloženim zakonom lokalnu samoupravu ostavlja po strani u odlučivanju o investicijama. Podsjetio je da je kroz novi zakon o prostornom planiranju, koji je raspravljen u prvom čitanju, predviđeno donošenje državnog prostornog plana, koji će, tvrdi Bačić, Vladi omogućiti da utvrdi objekte od strateškog interesa na cijelom teritoriju Hrvatske, neovisno o prostornim planovima regionalne i lokalne samouprave.

Vrdoljak mu je odgovorio da državni prostorni plan Vladi ne omogućuje da isplanira, primjerice, tvornicu cipela u nekom gradu, nego isključivo infrastrukturne i slične objekte.

Podsjetio je na slučaj u Dubrovniku, kada se proveo referendum o izgradnji golf igrališta na Srđu. "Čekao se referendum, izgubili smo dvije godine, isključivo zbog urbanističkog plana i detaljnog plana uređenja", rekao je Vrdoljak, koji je suglasan da "u red treba uvesti investitora, ali i regionalnu upravu, koja ne smije svoje političke ambicije i nešto što dobro tog trenutka zvuči u lokalnoj javnosti koristiti da bi zaustavljala investitore".

Frano Matušić (HDZ) i dalje je uvjeren da predloženi zakon "potpuno dezavuira javnost i oduzima joj sve alate da bude uključena u donošenje dokumenata od vitalne važnosti za razvoj za određena područja". Njegov stranački kolega Goran Marić upitao je kako se Vlada odlučila na baš 150 milijuna kuna kao kriterij nakon kojega projekt postaje strateški.

"Što je presudilo? U zakonu je napisano tko može biti strateški investitor, ali nema ništa o tome tko ne može biti investitor. Ugradili ste da se mora dokazati solventnost investitora. Što znači solventnost ako je on dužan za isplatu plaća dvije godine? Što je s onima koji su sudjelovali u predstečajnoj nagodbi, kojima je država otpisivala dugove? Što je s onima kojima su komercijalne banke otpisivale kredite jer ih nisu vraćali, a drugima koji vraćaju povećavali su kamate zbog tih", upitao je Marić.

Vrdoljak mu je odgovorio da je Vlada odustala od zahtjeva prema investitoru da priloži BON 1, BON 2, BON plus i potvrdu o nekažnjavanju upravo na prijedlog kluba HDZ-a. "Što sam trebao napisati? Da ne mogu biti investitori strateških investicijskih projekata lopovi, kriminalci, populisti bez sadržaja ili što? Pa naravno da ne mogu biti lopovi i kriminalci jer su takvi u zatvoru, ali ja ne znam kako trebam nabrojati sve one koji ne trebaju biti investitori", uzvratio je Vrdoljak Mariću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter