Zakon o radu uhvacen u zastoju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovaracki proces s EU-om mogao bi znatno usporiti, pa i zaustaviti najavljene nove izmjene Zakona o radu. Naime, novi pregovori o tom zakonu u pitanje bi mogli dovesti poglavlje 19. o socijalnoj politici i zapošljavanju. To je pregovaracko poglavlje zatvoreno 21. prosinca prošle godine nakon što su donesene izmjene spomenutog zakona koje se primjenjuju od pocetka ove godine.

Uskladivanje Zakona o radu s pravnom stecevinom Europe bio je jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja, a pregovori su se vodili više od dvije godine. Nakon pocetnih pokušaja sveobuhvatnih izmjena zakona poslodavci, sindikati i Vlada postigli su dogovor da se on samo uskladi s direktivama EU-s te da se nakon tog uskladivanja i zatvaranja poglavlja 19. krene u interesne izmjene zakona.

No, interesne izmjene Zakona o radu znace da ce cijeli tekst zakona zapravo opet biti na stolu. To znaci i da bi se moglo smatrati da uskladivanje zakonodavstva s europskom stecevinom u podrucju socijalne politike i zapošljavanja zapravo nije dovršeno.

U svakom slucaju, nove izmjene tog zakona, procjenjuje se, usporile bi pregovaracki proces s EU-om. No, ni sindikati ni poslodavci zasad ne pokazuju neki veliki interes za nove pregovore o radnom zakonodavstvu. Prošao je rok u kojem su dva socijalna partnera resornom ministarstvu trebala dostaviti svoje zahtjeve.

Poslodavci su to ucinili i njihovi prijedlozi nisu ništa novo, svode se na daljnju fleksibilizaciju zakona. Htjeli bi lakše davati otkaze, ali i izbjeci zakonom propisane troškove otpremnina. Njih bi iz Zakona o radu preselili u kolektivne ugovore.


Podijeli: Facebook Twiter