Zakon o radu: Izmjene zadiru u prava radnika

U sabornici se više govorilo o Titu nego o zakonu – Mirando Mrsić (G. MEHKEK/CROPIX)
U sabornici se više govorilo o Titu nego o zakonu – Mirando Mrsić (G. MEHKEK/CROPIX)

Čak ni rasprava o izmjenama Zakona o radu nije jučer u Saboru mogla proći bez rasprave je li bilo bolje u komunizmu ili nam je bolje sada. Raspravu je započeo nezavisni Damir Kajin utvrdivši da iako se ne smatra jugonostalgičarom ili anacionalnim tipom, no nikad seljaku i radniku neće biti bolje nego što mu je bilo do 1990. godine jer je jedino tada bilo moguće dobiti posao, društveni stan ili graditi vikendicu. Tako nešto nije mogao otrpjeti hadezeovac Dujomir Marasović koji smatra da radnicima ni u kom slučaju nije bilo bolje prije 1990. godine.

- Zašto je onda propalo selo? Tito je pobio 300 tisuća momaka, a kad je došla kriza one koji su ostali pustio je van jer da ih nije pustio kao kanibali bi pojeli jedni druge, rekao je Marasović. Kajin je na to upitao Marasovića nisu li možda i pripadnici njegove obitelji bili u partizanima.

- Jesu li i oni činili te zločine i protjerivali ljude, to ne znam, pa prema tome stanimo na loptu, rekao je Kajin. U pomoć mu je priskočio laburist Branko Vukšić rekavši da se prije bolje živjelo, te naglasio da ne govori o lošem ideološkom opredjeljenju već o radničkim slobodama.

Laburisti neće podržati izmjene zakona. Zastupnik te stranke Zlatko Tušak rekao je da one zadiru u prava radnika, a nisu u cilju poboljšanja njihove sigurnosti.

- Nakon šest mjeseci probnog rada radnik za kojeg poslodavac procijeni da nije zadovoljio ne može se nikome žaliti, a mi ćemo imati situaciju da će dio poslodavaca zlorabiti zakonska rješenja, te svakih šest mjeseci mijenjati radnike, rekao je Tušak.

Govoreći uvodno ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da je sa socijalnim partnerima usuglašeno maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno. Dodao je da se smanjuje i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s deset na osam sati što je, kako je rekao, važno poslodavcima u turizmu.

- Rad na određeno vrijeme koristi se više nego je bilo predviđeno i stoga smo htjeli spriječiti beskonačno produživanje ugovora na određeno. Za prvi ugovor na određeno ukinuta je dosadašnja odredba da on ne smije trajati dulje od tri godine. Omogućeno je da prvi ugovor može biti i dulji od tri godine, rekao je Mrsić. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter