Zakon o MPO-u: Svima omoguciti pristup suvremenoj medicini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u cetvrtak prihvatila prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) i uputila ga u redovitu saborsku proceduru.

Zakon se odnosi na lijecenje neplodnosti žena i parova, a njime se odreduju uvjeti za ostvarivanje prava na MPO, vrste postupaka MPO-a te prava, obveze i odgovornosti svih sudionika u tom postupku.

- Za parove i žene koji ne mogu zaceti dijete prirodnim putem to je izrazito teška i potresna spoznaja, a i sam postupak lijecenja je stresan i ne jamci im da ce doci do željenog djeteta, naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojic.

Upravo zbog toga svima njima moramo omoguciti da iskoriste sve što im nudi suvremena medicina, a ovakav prijedlog zakona im to osigurava, porucio je Ostojic.

Radi se o kompleksnom zakonu koji otvara niz etickih, bioetickih, pravnih, socioloških, kulturoloških, pa i civilizacijskih pitanja, tako da ce se o tome sigurno nastaviti polemike koje traju vec 74 dana, otkako je to pitanje otvoreno u javnosti.

- Zakon ide u redovitu proceduru pa ocekujemo od svih zainteresiranih da se ukljuce sa svojim savjetima i prijedlozima, najavio je Ostojic te zamolio da javna rasprava završi što prije jer neki parovi na taj zakon cekaju vec godinama.

- Zakon o MPO-u bit ce usvojen u razumnom roku jer ljudima koji ne mogu imati djecu on znaci jako puno, a kroz javnu raspravu trebamo približiti taj problem i ostalim ljudima koji na to gledaju drugacije, rekao je premijer Zoran Milanovic.

Zakon o MPO-u temelji se na šest nacela: nacelu optimalnog lijecenja, sukladno praksi razvijenih europskih i svjetskih država, kao i nacelu izbora jer su na raspolaganju svi postupci koje nudi suvremena medicina, bez nametanja stajališta ili obveza.

Takoder se poštuje nacelo zdravlja žene i djeteta, jer se predvida sigurna hormonska stimulacija koja na minimum smanjuje višeplodne trudnoce koje ugrožavaju zdravlje žene i djeteta.

Nacelo pravednosti ukida diskriminaciju parova i žena koji su dosad morali prije postupka MPO-a prolaziti ponekad vrlo mucnu proceduru pravnog i psihološkog savjetovanja, a nacelo dostupnosti omogucuje svima zainteresiranima lijecenje u Hrvatskoj, rekao je Ostojic dodavši da je lani HZZO isplatio ukupno 42,5 milijuna kuna za lijecenje neplodnosti u inozemstvu.

Ministar zdravlja takoder je istaknuo da ce se poštivati nacelo participacije udruga pacijenata, tako da ce udruge pacijenata biti punopravne clanice povjerenstava za MPO.


Podijeli: Facebook Twiter