Zakon o golfu ceka na ocjenu ustavnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakon o igralištima za golf usvojen je po hitnom postupku 15. prosinca 2008., posljednjeg dana prije pocetka zimske stanke u radu Sabora, i u javnosti mu je odmah prigovoreno da je protuustavan. Zahtjeve za ocjene ustavnosti podnijeli su grupa udruga (Zelena akcija, Transparency Interantional, GONG, Zelena Istra), HHO i SDP.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je skoru izmjenu zakona koji je zdušno, unatoc protivljenju javnosti, podržavao njezin prethodnik Ivo Sanader.

Spornim se smatra to što zakon obvezuje državu ili lokalnu vlast da na zahtjev investitora po tržišnoj cijeni bez javnog natjecaja proda do 30 posto površine zemljišta potrebnog za formiranje gradevinske parcele, a investitor može izvlastiti, dakle oduzeti vlasnicima i do 20 posto ukupne površine golf terena. Dakle, investitoru je dovoljno da ima samo 50 posto potrebne površine u vlasništvu, a drugu polovinu može dobiti iznimno povoljno.

Zakon omogucava apartmanizaciju (i do 25 posto izgradenosti igrališta) mimo prostornih planova, ne postoje definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo gradnje igrališta za golf, što itekako otvara prostor korupciji. Udruge su upozoravale da takav zakon ne postoji ni u jednoj državi na svijetu.

Sporno je i to što je usvojen sa 72 glasa za iako se zbog mogucnosti izvlaštenja radi o organskom zakonu koji zadire u ljudska prava, a takvi zakoni moraju se usvojiti natpolovicnom vecinom svih zastupnika, što je najmanje 77 glasova.

Zakonom je konstatirano da je golf od državnog interesa. Zanimljivo je da provedbena uredba nije usvojena do danas, a trebala je biti objavljena najkasnije mjesec dana nakon stupanja zakona na snagu, što je bilo pocetkom veljace prošle godine.

Zelene udruge prosvjedovale su i zato što se zakonom omogucava prenamjena poljoprivrednog i šumskog zemljišta u skuplje gradevinsko, cime se otežava razvoj organske poljoprivrede. Takoder su izracunale da je za 62 igrališta za golf predvidena površina od cak 10 tisuca hektara, a to je površina veca od otoka Raba, grada Rijeke ili Splita, a samo u Istri bi pod igralištima za golf trebala biti površina veca od svih istarskih vinograda. (T. PONOŠ/Novi list)

O OVOJ TEMI VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter