Zakon o armenskom genocidu - neustavan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko Ustavno vijece proglasilo je u utorak neustavnim zakon o kažnjavanju nijekanja genocida pocinjenog 1915. nad Armencima, koji je potaknuo diplomatsku krizu izmedu Pariza i Ankare, ocijenivši da se zakon protivi slobodi govora, priopcilo je vijece.

"Vijece je ocijenilo da je kažnjavanjem nijekanja postojanja i pravne kvalifikacije zlocina koje je sam priznao i nazvao takvima, zakonodavac nanio protuustavnu štetu nacelu slobode govora i priopcavanja", po priopcenju.

Turska je sa zadovoljstvom primila odluku vijeca, rekao je u telefonskom razgovoru za France Presse glasnogovornik njezina diplomatskog predstavništva u Parizu. Sprijecena je ozbiljna kriza izmedu Francuske i Turske, rekao je potpredsjednik turske vlade Bulent Arinc na Twitteru.

Zakon koji je parlament prihvatio 23. sijecnja, podupro je predsjednik Nicolas Sarkozy koji je u slucaju odbacivanja zakona najavio novi tekst 1. veljace.

Parlamentarna rasprava o zakonu razbjesnila je Turke i njihova premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je za njega rekao da svjedoci o "porastu islamofobije i rasizma u Europi". Po tom zakonu, svako javno nijekanje genocida, koji su francuske vlasti priznale, proglašeno je kaznenim djelom za koje se može izreci kazna od godinu dana zatvora i globa u visini 45.000 eura.

Francuska priznaje dva genocida, židovski u Drugom svjetskom ratu i armenski, ali sve dosad je kažnjavala samo onaj prvi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter