Zakon je protiv sportskog ribolova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U splitskoj ribarskoj lucici Matejuška sutra ce se održati prosvjed ribara protiv niza odredbi prijedloga Zakona o morskom ribarstvu koji pogada sportske i rekreativne ribolovce, posebice odredba da jedinice lokalne samouprave od resornog ministra mogu tražiti odredena ogranicenja sportskog ribolova na svom podrucju.

Kako tvrde ribari, u prijedlogu zakona postoji jasno prepoznatljiva tendencija da se na svaki moguci nacin ogranici ili cak zabrani sportski ribolov. To je napravljeno na perfidan nacin tako da se ministru daju preopcenite ovlasti u zakonu, pa se onda naknadno podzakonskim aktima može napraviti bilo što.

Pokušava se, isticu, progurati zakonski okvir koji daje mogucnost da se na bilo kojem dijelu jadranskog akvatorija zabrani sportski ribolov, a istovremeno dozvoli gospodarski i mali ribolov.

Tako je, navode ribari, moguca situacija da policija kažnjava sportskog ribolovca jer je dan prije izašla uredba u Narodnim novinama, kojom se zabranjuje sportski ribolov na tom podrucju, dok stotinu metara dalje plivarica povlaci tone komarci u mrijestu.


Podijeli: Facebook Twiter