Zaklada koja je u 7 godina podržala 200 projekata

Sedam zaposlenika Zaklade proslavilo je sedmi rođendan (B. PETROVIĆ)
Sedam zaposlenika Zaklade proslavilo je sedmi rođendan (B. PETROVIĆ)

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva proslavila je danas svoj sedmi rođendan. Tim je povodom prezentirala svoje dosadašnje aktivnosti te novosti u radu. Ravnateljica Zaklade Kristina Bulešić Stanojević zahvalila je bivšem županu Ivanu Jakovčiću što je, kako je navela, prihvatio ideju za osnivanjem zaklade koja bi pomagala razvoju civilnog društva.

- U ovih smo sedam godina rada odradili više od 30 natječaja, podijelili 4,5 milijuna kuna potpora, podržali više od 200 projekata u koje je bilo uključeno 700-tinjak volontera, navela je Bulešić. Član uprave Slaviša Šmalc naveo je da je sada trenutak da rad Zaklade krene korak dalje. Stoga se razgovara s Vladom i ministarstvima o decentralizaciji sredstava.

Andrej Pevec prezentirao je dva nova projekta koja provodi Zaklada, a financirana su sredstvima EU-a. Projekt A.C.E. (Active Communities for Europe), ukupne vrijednosti 310.633 eura, Zaklada će provesti u partnerstvu s Poljskom, Bugarskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Italijom i Velikom Britanijom. Projekt je financiran iz programa "Europa za građane" EU-a, a provodit će se od 3. ožujka 2014. do 2. ožujka 2015. godine. Cilj projekta je pružanje potpore aktivnom uključivanju građana u demokratski život Unije uz pomoć raznih inovativnih i neformalnih metoda obrazovanja.

Predstavljen je i projekt TAP (Theatre for Activism and Participation), ukupne vrijednosti 23.460 eura, čiji je Zaklada nositelj, a za koji je provedba započela 1. listopada te će trajati do 30. rujna iduće godine. Partneri na projektu su udruge iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Projekt je financiran iz programa Europske komisije "Mladi na djelu", a njegov je cilj promovirati aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih na lokalnoj razini. U sklopu projekta planirana je trodnevna radionica za mlade (po deset iz svake zemlje), u kojoj će sudionici imati priliku učiti o demokratskim procesima u regiji Veneto, zatim će tijekom šest dana raditi u Kopru na temu aktivnog sudjelovanja te će se na kraju upoznati s demokratskim procesima kroz devetodnevnu radionicu u Puli. Za vrijeme projekta izradit će se kratki film te tri predstave.

Informacije u "lako razumljivom obliku"

Zaklada je izradila i novu mrežnu stranicu koja će uskoro biti aktivna, a koja će dosadašnjim i novim korisnicima omogućiti jednostavnije pretraživanje sadržaja. U suradnji s Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije osnovne informacije o Zakladi sastavljene su i u "lako razumljivom obliku". Prednosti materijala napisanih u ovom obliku predstavio je Ozren Catela, predsjednik udruge.

- Poanta je da i osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo dobiti informacije koje razumiju. O arhitektonskim barijerama koje muče osobe s invaliditetom puno se priča i to je dobro, priča se i o znakovnom jeziku i to je dobro, no gotovo se nikada ne govori o tome da i osobe s intelektualnim poteškoćama imaju pravo razumjeti ono što im se govori. Zato sam zahvalan Zakladi te se nadam da će njihov primjer da uklone barijere u komunikaciji slijediti i drugi, naveo je Catela. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter