Zaklada Adris poduprla projekt vrtića Maslačak

 "Laboratorij profesora Baltazara" zamišljen je kao dječja radionica
"Laboratorij profesora Baltazara" zamišljen je kao dječja radionica

- Započeli smo jedno putovanje, putovanje zajedno s djecom na kojem su se otvorile nove mogućnosti, novi putovi, moramo proširiti horizonte. Došli smo sami do jedne točke, voljeli bismo nastaviti…, napisala je to osnivačica i vlasnica pulskog vrtića Maslačak Morena Ravnić prilikom prijave na natječaj za dodjelu donacija i stipendija Zaklade Adris. Od čak 736 prijava, odabrani su finalisti, a među njima je bio i ovaj projekt, osmišljen zajedničkim snagama svih u vrtiću.

"Laboratorij profesora Baltazara" zamišljen je kao dječja radionica kroz koju će se poticati istraživački duh, kreativnost i ekološka svijest.

- Projekt je osmišljen zapravo kao nastavak već uspješnih aktivnosti dosad provedenih u vrtiću, rekla nam je Ravnić koju smo posjetili u vrtiću.

Dočekala nas je s odgajateljicama i 27 mališana koji su tom trenutku ondje boravili. I ne bi to bilo ništa čudno da u vrtiću nije vladao savršeni sklad. Atmosfera rijetko viđena u dječjim vrtićima gdje je obično strka, frka, cika. U Maslačku koji je i poprilično velik, toga nije bilo.

Vjerojatno stoga što su mališani bili toliko zaokupljeni svaki svojim "poslom" u jednom od osam takozvanih centara vrtića. To su laboratorij, dva stolno-manipulativna prostora, likovni centar, centar čitanja i pisanja, građevni centar, tamna soba za istraživanje svjetlosti, obiteljsko dramski centar, centar za komunikacije te Ježeva kućica.

I upravo je to još jedna od posebnosti ovog vrtića koju je prepoznala Zaklada, i koja je u konačnici i donirala sredstva za kupnju opreme za laboratorij. Dio u iznosu od 20 tisuća kuna je već stigao, a ostatak slijedi.

- Maslačak se dokazao kao vrtić gdje djeca vrijeme koje im je na raspolaganju provode uglavnom vani u prirodi, uzgajaju voće i povrće, hrane se zdravo, istražuju pojave i okoliš koji ih okružuje, brinu o životinjama te kroz igru postaju pravi mali istraživači, znatiželjni promatrači koji od malih nogu poštuju druga živa bića i vode brigu o svom okolišu, pojasnila nam je Ravnić, vodeći nas kroz centre u vrtiću.

- Prateći djecu uočili smo da fantastično reagiraju na dodatne sadržaje, a koje smo im sami osmislili te izradili uz vrlo skromna sredstva, rekla je Ravnić te dodala da su motivirani nastaviti svoj rad te ga unaprijediti igrama i modelima koji će omogućiti još bolji rast i razvoj djeci u vrtiću. (N. SOFTIĆ; Snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter