Zaklada Adris: Najveće donacije u Istru

Gibonni s malim istraživačima podno tićanskog teleskopa koji još nije u funkciji (Arhiva)
Gibonni s malim istraživačima podno tićanskog teleskopa koji još nije u funkciji (Arhiva)

Najveće donacije ovogodišnjeg ciklusa Zaklade Adris otišle su u Istru. Opća bolnica Pula je za projekt "Uvođenje imunohistokemijske analize i molekularne dijagnostike" dobila 400 tisuća kuna. Za novi program Astronomskog društva Višnjan "Oživimo DAGOR - za edukaciju, nova otkrića i hrvatsku znanost!" donirano je 200 tisuća kuna. Zaklada Adris je zaključno s ovom godinom darovala projektima i pojedincima iz Istre 3,2 milijuna kuna.

Po riječima Korada Korlevića, donacija Zaklade Adris poslužit će im za konačno stavljanje u funkciju teleskopa zvjezdarnice u Tićnu. Zvjezdarnica ima, naime, moćan teleskop, koji nije bio u funkciji zbog nedostatka informatičke podrške i softvera.

- Do ljeta bismo trebali pripremiti tehnološku podršku teleskopu. Nedavno smo u sklopu workshopa posjetili slovensku zvjezdarnicu Črni Vrh kod Idrije i vidjeli kako radi. Sada osmišljavamo programe i nabavljamo opremu da bismo teleskopom upravljali preko računala, kaže Korlević.

Projekt pulske Opće bolnice, veli voditelj Djelatnosti za patologiju i sudsku medicinu dr. Ilija Kučinar, omogućit će analizu stanica tumora u Puli. Dosad su se takve analize zbog nedostatka instrumenata obavljale u Rijeci i Zagrebu, a sada će to biti omogućeno u Puli. Slične instrumente ima bolnica u talijanskom Avianu, kojoj su se za pomoć obraćali brojni Istrani.

Prethodnih godina Zaklada je donirala novac za brojne projekte iz Istre. Najviše, 1,5 milijuna kuna iskorišteno je za obnovu pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi. Uz brojne humanitarne projekte potpomognuti su obnova župne crkve u Oprtlju, istraživanje etnologije rudarenja na Labinštini, nabavka tradicionalnih glazbala i nošnji za folklorna društva.

Više od 700 tisuća kuna dobio je Znanstveno-edukacijski centar Višnjan za opremanje multidiscplinarnog laboratorija, uređenje Centra za edukaciju nadarenih učenika i Akademije Eureka za eksperimentalnu fiziku i napredne tehnologije.

Prošle je godine donirano i 90 tisuća kuna Katedri Čakavskog sabora Roč za projekt "Istraživanje hrvatskog glagoljskog tiskarstva" Frane Para, pročelnika Odsjeka za grafiku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, čime je omogućeno izdavanje knjige "Nevidljiva tipografija". Donaciju od 50 tisuća kuna dobio je i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za projekt "Očuvanje biljne raznolikosti livada i pašnjaka Ćićarije", koji vodi Mihaela Britvec, izvanredna profesorica Zavoda za poljoprivrednu botaniku, a suradnica joj je Ivana Vitasović Kosić iz Pule.

Za projekt "Odrednice uspješnosti osnovnih škola Istarske županije", koji vodi dr. Josip Burušić iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", bilo je namijenjeno 70 tisuća kuna. Istraživanjem 48 osnovnih škola s više od 14 tisuća učenika nastojat će se odgovoriti zašto su škole u najrazvijenijoj hrvatskoj regiji po obrazovnim postignućima ispod državnog prosjeka. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter