Zaklada Adris financira dva nova projekta

Sveučilišna knjižnica ima bogatu zbirku starih knjiga (Arhiva)
Sveučilišna knjižnica ima bogatu zbirku starih knjiga (Arhiva)

I u novom ciklusu Zaklada Adris dala je donacije za dva projekta iz Istre. Pulska Sveučilišna knjižnica je dobila donaciju za zaštitu oštećenih knjiga iz fonda Mornarička knjižnica, pokretnog spomenika kulture RH i fonda zavičajne zbirke Histrica. Program zaštite i restauracije knjižnog fonda Mornaričke knjižnice i drugih oštećenih knjiga iz knjižnice provodi se kontinuirano od 1995. godine.

- Dobivenim sredstvima će se zaštiti i restaurirati tri rijetke knjige iz zbirke starih i rijetkih knjiga i rukopisa, izdane 1560., 1687. i 1730. u Veneciji te tri naslova novina iz Zavičajne zbirke Histrica. Ujedno će se restaurirati zbog česte uporabe dotrajala inventarna knjiga knjižnice Biblioteca provinciale dell'Istria, otisnuta početkom 20. stoljeća, kaže Tijana Barbić-Domazet, voditeljica Sveučilišne knjižnice.

Agronomski fakultet zagrebačkog Sveučilišta dobio je donaciju Zaklade Adris za projekt "Genetska identifikacija i kolekcioniranje hrvatskih autohtonih genotipova masline u nacionalnoj kolekciji udomaćenih sorata maslina u Vodnjanu".

Ovaj projekt ima veliku vrijednost u spašavanju i zaštiti autohtonih sorti maslina na našoj strani Jadrana. Vodi ga Đani Benčić, izvanredni profesor i voditelj odjela Voćarstvo Mediterana u Zavodu za voćarstvo fakulteta, a suradnik mu je Gordan Trojanović, agronom i proizvođač sadnica maslina iz Rovinja.

- Nakon sadnje kolekcijskog maslinika, sada započinje druga faza našeg projekta, genetska identifikacija sorata i podsorata koje su se, zavisno o terenu i zemljištu, razvile u pojedinim krajevima. Projekt je započet s Ministarstvom poljoprivrede i Gradom Vodnjanom, kaže Đani Benčić. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter