Zakiya Hooker Puljanima: Živite, živite, živite!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što se blues vec svojim imenom povezuje s necim tužnim, sporim i sjetnim, sinocnji koncert Zakiye Hooker i odlicnog prateceg benda u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre odisao je dobrim raspoloženjem od samog pocetka, još prije no što se americka pjevacica popela na binu.

Iako ona na svojim službenim stranicama tvrdi da je imati poznatog oca "poteškoca", to ne treba shvatiti previše doslovno jer je Zakiya, kci jedne od najvecih blues legendi Johna Leeja Hookera, naslijedila dio karizme, a o vokalnim sposobnostima da i ne govorimo. Beskrajno simpaticna i komunikativna poslije gotovo svake pjesme pricala je s publikom.

"Živite, živite, živite jer ako vam je bog dao život, živite svaki dan kao da vam je zadnji i uživajte", porucila je.

Americka pjevacica isporucila je pregršt tužnih i sporih pjesama kao što su "Lost on loving", "Rainy rainy day" ili "Cold cold feeling" koju je u originalu izvodio T-Bone Walker, kroz koje je pokazala svoj urodeni senzibilitet za blues. Bilo je tu mjesta i za pokoju bržu stvar, da bi koncert kulminirao s duhovitom "One bourbon, one scotch, one beer", klasikom iz 1953. koji je Hooker dodatno proslavio sredinom šezdesetih.

Zakiya je tražila nekog tko zna tu pjesmu i tko ima dovoljno hrabrosti popeti se na binu, što je ucinio Dino Razzi iz Pule. Iako se, to je zacijelo zbog sasvim razumljive treme, par puta malo izgubio kada je trebao izgovoriti svoj dio naziva pjesme, simpaticni Dino se pokazao kao odlican plesac i covjek koji voli zabavu cime je oduševio publiku, ali i Zakiyu. Na bisu je izvedena sjajna "Over the top" na koju se publika ukljucila pljeskanjem.

Zakyjin bend, sastavljen od Amerikanaca, Argentinaca, Švedana i Hrvata, zapoceo je svirku prije no što se pjevacica popela na binu, a usred koncerta, dok je ona uzela pauzu, pokazao da odlicno funkcionira i bez nje. Ulogu pjevaca preuzeo je basist Chris James, koji je bio jedan od suradnika Johna Lee Hookera, da bi bend u ovom formatu izveo nekoliko dobro poznati klasika poput "What's goin' on" ili "Me and Mrs Jones" za koju je Zakiya kasnije priznala da joj je jedna od najdražih.

Osim Jamesa tu su i mladi klavijaturist David Larsson, gitarist Federico Bozas, bubnjar Willy Bozas te Krešo Oremuš, svim hrvatskim ljubiteljima bluesa dobro poznat svirac usne harmonike. Koncert je otvorio pulski Double Dose jacom dozom blues obrada. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter