Zakantali Renatu Pernicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti susret istarskih zborova "Zakantajmo Renatu Pernicu" okupio je sinoc u Narodnom domu deset zborova iz raznih krajeva Istre.

Zapjevali su mješoviti pjevacki zborovi GD-a Sokol iz Buzeta, Maestral iz Veprinca, HKD-a "Franjo Glavinic" iz Rovinja, KUD-a "Istarski željeznicar" iz Roca, Vox Siparis iz Umaga, Arpa - mješoviti pjevacki zbor Zajednice Talijana "Dott. Silvio Fortuna" iz Višnjana, mješovita vokalna skupina Nešpula KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule, ženski pjevacki zbor Novigrad - Cittanova iz Novigrada, mješoviti pjevacki zbor Korona iz Umaga i mješoviti pjevacki zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule.

Prvi susret održan je u Rocu 2005. pod nazivom "S pjesmom zajedno". Karavani koja je krenula na glazbeni put prije pet godina u meduvremenu su se pridružili i novi putnici spremni da prihvate domacinstvo jednog od iducih susreta, jer se koncerti svake godine održavaju u drugom mjestu.

Od prošle godine susreti su posveceni pokojnom Renatu Pernicu, velikom glazbenom znalcu, pedagogu i etnomuzikologu, inicijatoru brojnih glazbenih i folklornih manifestacija u Istri, osnivacu i dugogodišnjem voditelju te dirigentu rockog zbora i Limene glazbe.

Domacin ovogodišnjeg susreta bilo je Glazbeno društvo Sokol iz Buzeta, koje ove godine slavi 105. rodendan. Susret su vodili Vlado Pernic i Mirjana Pavletic, a održan je u godini u kojoj se obilježavaju obljetnice rodenja velikana istarsko-primorske glazbene baštine: 130. godišnjica Ivana Matetica Ronjgova i 100. obljetnica Slavka Zlatica i Josipa Kaplana.

Cast da otvore susret pripala je raspjevanim sokolašima, koji su se pod vodstvom mlade dirigentice Ileane Perosa odlucili za skladbe svog nekadašnjeg sumještanina, etnomuzikologa i glazbenog pedagoga Zlatica, rodenog prije sto godina u Sovinjaku.


Podijeli: Facebook Twiter