Zakantajmo Renatu Perniću - praznik istarskih zborova

Mješoviti pjevački zbor 'Korona' - domaćini susreta
Mješoviti pjevački zbor 'Korona' - domaćini susreta

Novi glazbeni praznik mnogobrojnim poklonicima zborskog izričaja priredili su sudionici osmog susreta zborova Istre "Zakantajmo Renatu Perniću", održanog u kazališnoj dvorani umaškog Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" koju je publika ispunila do posljednjeg mjesta.

Susret je održan u spomen Perniću, uglednom istarskom etnomuzikologu. Ovom su velikanu domaćini smotre izrekli zahvalu za bogatu riznicu istarske narodne glazbe koju je spasio od nestajanja i zaborava.

Držeći se poslovice da na mladima svijet ostaje, domaćini susreta, mješoviti pjevački zbor Korona, uvodni su izlazak na pozornicu omogućili polaznicima Dječjeg vrtića i jaslica Duga. Mališani su za svoj nastup pod vodstvom Đurđice Maros dobili dugotrajni pljesak.

Potom je nastupio zbor umaške Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza", koji djeluje već 36 godina. U svom stilu, izvedbama tradicijskog repertoara pokazali su bogato umijeće. Uslijedio je nastup Korone, koja je pjesmom "Dobra vam noć prijatelji" iskazala svoju gostoljubivost. Zbor Istarski željezničar iz Roča osvojio je simpatije umaške publike pjesmama "Sunce na Kvarnere", "Pipa" i "Mom zavičaju". Dojmljiv je bio i nastup članova višnjanske Zajednice Talijana "Dr. Silvio Fortuna". Vrhunski je kao i uvijek bio nastup KUD-a "Matko Brajša Rašan", a iz Rovinja je na smotru stigao HKD "Franjo Glavinić", koji gaji specifičnosti pjevanja.

Pulska mješovita vokalna skupina Nešpula na sebi svojstven način oduševila je sve u dvorani. Glazbeni događaj u trajanju od sat i pol zaključili su, kako to tradicija nalaže, domaćini idućeg susreta, novigradski ženski zbor Lavanda.

Valja istaknuti i da je uvodno publiku sa zborovima i njihovim programom upoznala pjesnički nadahnuta članica zbora Korona Leila Rom. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter