Zakantajmo istrijanske kante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po 13. put na trgu ispred crkve sv. Petra u Okovima održan je susret istarskih narodnih pjevaca «Zakantajmo istrijanske kante». Ovogodišnji je susret nadmašio sva ocekivanja, pa je na trgu u 29 tocki i raznim kombinacijama zapjevalo 67 pjevaca, medu njima i Blaže Celija, brat poznatijeg Slavka, koji je za tu prigodu «potegao» iz Švedske gdje živi.

Susret koji svake godine vidi Davor Ban otvorio je nacelnik opcine Kanfanar Sandro Jurman, najavivši daljnju potporu ovoj manifestaciji, posebno popularnoj na podrucju Prikodrage, na kojem se najduže ocuvala tradicija pjevanja na tanko i debelo. Upravo su Prikodražani otvorili i zatvorili susrete. U uvodu su naime nastupili bracni par Tone i Nela Cerin zapjevavši pjesmu «Prikodraga naša oj ti rodni kraju», dok su za rastanak Baracani Šime Uležic i Aldo Matas na svom placu pjevali «Lice moja kraj tvojega je spalo».

Izmedu njihovih burno pozdravljenih nastupa pjevali su brojni pjevaci i pjevacice iz Kršana, Lindara, Potpicna, Filipane, Raklja, Labina, Rovinjskog Sela, s Barbanštine, Roverije i Cicarije. Posebno je pozdravljen prvi nastup novosnovane vokalne skupine Seljanka KUD-a «Stjepan Žiža» iz Rovinjskog Sela.

Prvi put nastupili su najmladi kantaduri iz vokalne skupine Lastavice, kulturnog društva pulske Osnovne škole Šijana. Oduševio je i najstariji pjevac 86-godišnji Emilio Milevoj iz Labina, koji se publici predstavio tarankanjem uz mih u pjesmi «Daj mi mala ca si obecala».

U Baratu se moglo cuti sve nacine izvodenja istarske narodne pjesme. Tako su Josip Žmak, Anton Šverko i Zorko Ziralde pjesmom «Oja oja da si samo moja» predstavili nacin bugarenja u sjevernoj Istri.

«Zakantajmo istarske kante» jedina je manifestacije posvecena pjevacima na tanko i debelo. Pokrenuo ju je pokojni Renato Pernic, a prvi put se održala u Klaricima.


Podijeli: Facebook Twiter