Zajedno u ratu, miru i slobodi

Detalj s proslave
Detalj s proslave

U Petroviji su se proteklog vikenda u velikom broju okupili članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata pod geslom "Zajedno u ratu, miru i slobodi", a u povodu oslobađajuće presude hrvatskim ratnim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Više od 150 nekadašnjih branitelja, pripadnika Specijalne jedinice PU istarske Bak-Istra te udruga HVIDR, UHDDR i UHBDR 154., u slavljeničkom ozračju obilježili su puštanje generala na slobodu. 

U ime domaćina prisutne u Domu kulture pozdravio je predsjednik UHBDR-a 154. Mato Magdić.

– Prvenstveno smo tu da podijelimo radost i zadovoljstvo zbog presude koja oslobađa naše generale neprimjerenih ratnih kvalifikacija, čime je skinuta stigma o nepravednom poimanju Domovinskog rata.

Presuda potvrđuje da je rat koji je Hrvatskoj nametnuo srpski agresor bio zakonit, pravedan, državotvoran i ono najvažnije - oslobodilački. Naše sudjelovanje u ratu i odnos s domicilnim stanovništvom Like proteklo je u skladu s međunarodnom konvencijom.

Na časno obavljenu ulogu branitelja moramo biti ponosni. Zato, u stilu poruke našeg generala Gotovine: "Rat je prošlost" - okrenimo se budućnosti i nastavimo svoj mirnodopski život, kazao je pred okupljenima Magdić.  

Druženje bivših branitelja potrajalo je do kasno u noć uz domoljubne pjesme i prisjećanje na vrijeme koje su proveli na bojišnicama diljem Hrvatske. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter