Zajedno razvijati središnju Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici opcina središnje Istre (Cerovlje, Gracišce, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan) i Grada Pazina danas su potpisali sporazum o osnivanju Lokalne akcijske grupe (LAG) ruralnog podrucja središnje Istre. Time su prihvatili strateški program ruralnog razvoja Istarske županije od 2008. do 2013. godine i na taj nacin suglasni su potaknuti razvoj ruralnog podrucja primjenom "leader" pristupa, sukladno istoimenoj inicijativi Europske unije koja omogucava stvaranje uvjeta za pristup europskim strukturnim fondovima.

Svrha osnivanja LAG-a središnje Istre je, medu ostalim, promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstava, poboljšanja radnih uvjeta, diversifikacije gospodarskih aktivnosti, osiguravanja protoka informacija i transfera znanja.

U organizacijski odbor za osnivanje LAG-a središnje Istre imenovani su Marta Daus Brubnjak, kao predstavnica Grada Pazina, Emil Daus iz Opcine Cerovlje, Sandra Jakacic iz Gracišca, Mario Dagostin iz Karojbe, Nataša Fijamin iz Lupoglava, Karmen Grubor iz Motovuna, Ladislav Turcinovic iz Svetog Petra u Šumi i Jasmina Cvitan Lakaca iz Tinjana.

Na redu je održavanje radionica u cilju informiranja i osposobljavanja za planiranje strateškog razvoja. Prve ce biti 2. i 9. rujna u Pazinu i pozvat ce se 50-ak potencijalnih osnivaca LAG-a, najavio je pazinski gradonacelnik Renato Krulcic. Konacnica ce biti osnivanje udruge središnje Istre, koja ce statutom odrediti smjernice, izraditi strategiju i zajednicke projekte koji ce se kandidirati za pretpristupne fondove EU-a.

Procelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolovic podsjetio je ovom prigodom da strateški program ruralnog razvoja Istarske županije precizira osnivanje sedam lokalnih akcijskih grupa, koja su sukladna podrucjima nekadašnjih opcina.

Veseli ga što su jedinice lokalne samouprave središnje Istre prepoznale inicijativu njegova odjela i Agencije za ruralni razvoj Istre, koja je zadužena za provedbu strategije za osnutak LAG-a središnje Istre, a to je i poticaj za osnivanje istovrsnih grupa u ostalim podrucjima Istre.


Podijeli: Facebook Twiter