Zajedno protiv droge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Istri ce biti obilježen 17. lipnja postavljanjem info-štandova u Puli, Umagu i Bujama. Obilježavanje tog dana organiziraju Obiteljski centar Istarske županije u suradnji s Policijskom upravom istarskom, Službom za prevenciju, izvanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja te udrugama Institut, Metamedij, ZUM, Cassoni Vecchi i ZiiD.

Tim povodom je u prostorijama Policijske istarske održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici organizatora koji su iznijeli i podatke o problemu ovisnosti.

- Cilj nam je ukazati na zdrave životne izbore, ponuditi mladima razne mogucnosti te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva razlicitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zloporabe opojnih droga, kazala je Ines Puhar iz Obiteljskog centra dodajuci da ce na info-štandovima gradani Pule, Umaga i Buja kroz osobni kontakt s predstavnicima suorganizatora i promotivne materijale izmedu 10 i 12 sati moci dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zloporabe opojnih droga u Istarskoj županiji.

Helena Mitrovic, predstavnica Službe za prevenciju i vanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja koja vec 15 godina djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo istarske županije iznijela je podatak da je od 1996. do konca 2010. godine u Službi evidentirano 2.326 korisnika, od cega je najviše (1.450) heroinskih ovisnika.

- Tijekom 2010. godine radili smo sa 656 korisnika i 257 clanova obitelji, a najviše se osoba, njih 555, službi obratilo zbog problema ovisnosti o opijatima. Zbog problema s konzumacijom marihuane lani se javila 61 osoba dok su se 24 osobe javile Službi zbog konzumacije kokaina ili amfetamina. U prošloj godini evidentirali smo 103 nova korisnika od cega ih je 45 došlo zbog ovisnosti o opijatima, kazala je Mitrovic.

Predstavnik civilne udruge ZUM, Elvis Fekete istaknuo je važnost suradnje i razvijanja partnerskih odnosa civilnih udruga i državnih institucija i policije te posebno naglasio potrebu ukljucivanja šire javnosti u borbu protiv zlouporabe droga. Fekete je za petak najavio i nastup mladih pulskih break dancera A. B. Original koji su se kroz ples i glazbu na vrlo specifican nacin ukljucili u prevenciju i borbu protiv ovisnosti o drogama.

Voditeljica odsjeka za prevenciju PU istarske Alica Rosic Jakupovic kazala je da se Odsjek u proteklih godinu dana, odnosno od svog formiranja, kvalitetno povezao s civilnim sektorom i državnim institucijama te je najavila da ce u petak kada se bude obilježavao Medunarodni dan borbe protiv zlouporabe opojne droge policijski pas tragac Chips na pulskoj Portarati odraditi pokaznu vježbu traženja droge u civilnom autu. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter