Zajedno na EU-izbore, Jakovčić siguran na listi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici stranaka Kukuriku koalicije večeras su se u Banskim dvorima sastali u punom sastavu nakon dulje vremena i dogovorili zajednički nastup na izborima za Europski parlament, u svibnju ove godine. O tome je nakon jednoipolsatnih razgovora novinare izvijestio premijer Zoran Milanović, a dok je on govorio oko njega su stajali predsjednica HNS-a Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ta bi slika trebala javnosti sugerirati da su definitivno prevladane i prijašnje razmirice između Milanovića i Jakovčića i da većinska koalicija nastavlja mandat s obnovljenim zajedništvom.

Dogovoreno je, kako je bilo i najavljivano, da će prva dva mjesta na listi za EP imati SDP, potom treće mjesto pripada HNS-u, a četvrto IDS-u, odnosno Ivanu Jakovčiću koji je to dugo priželjkivao i naposljetku izvojevao pobjedu, nakon što je prošle godine na euroizborima nastupio sam sa svojom listom. Da li će Jozo Radoš biti kandidat HNS-a na trećem mjestu, još nije potvrđeno, jer HNS još službeno nije donio tu odluku. Osim trećeg mjesta, HNS će imati barem još jedno mjesto na listi. Na petom i šestom mjestu također će biti SDP, potom na 7. HSU itd., ali se očekuje da će prvih pet, možda i šest mjesta sigurno biti prolazno na izborima u svibnju.

– Ovaj ćemo put na europske izbore kao koalicija. O detaljima ćemo se dogovoriti, ali jasno je da će SDP  morati biti malo izdašniji nego na prošlim izborima, najavio je Milanović spremnost da omogući svojim koalicijskim partnerima visoka mjesta na izbornim listama, koja će u najmanju ruku HNS-u i IDS-u jamčiti da će imati svoje europarlamentarce. 

Predsjednik Vlade istaknuo je da je četvorka razgovarala i o poslovima koji ih čekaju u drugoj polovici mandata.

– Dvije godine su iza nas, dali smo sve od sebe, a s rezultatima jesmo i nismo zadovoljni. Želimo više. U iduće dvije godine usredotočit ćemo se na promjene koje nam trebaju, ali i na velike projekte prema kojima će nas na kraju građani i testirati. Od energetskih projekata i željezničkih do Pelješkog mosta, rekao je Milanović. 

Novinare je zanimao premijerov komentar snižavanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije S&P i to zbog sumnje u reformske kapacitete Vlade.

– Čujte, agencije se time bave, skidaju rejtinge i Amerikancima i Francuzima. Ova Vlada donosi promjene, premda su otpori tu cijelo vrijeme. Želimo biti uspješni kao Njemačka ili Austrija, ali istovremeno nismo spremni igrati po pravilima po kojima igraju te države, primjerice kad je riječ o radnom zakonodavstvu. Mi ne predlažemo izmjene Zakona o radu da bismo nekoga ponizili ili zavili u crno. Zašto bismo to činili i tako si otežavali život? To naprosto treba Hrvatskoj, moramo se mijenjati, poručio je Milanović.

Predsjednik IDS-a, koji za petnaestak dana napušta tu dužnost, ali će biti kandidat za Europski parlament, govorio je i o projektima, a čini se da je povukao i rezerve prema Plominu.

– Zna se da oko toga imamo neke neraščišćene situacije o kojima će se razgovarati idućih tjedana i mjeseci. No, sigurno je da Istra neće biti prepreka razvoju zemlje. Naši projekti trebaju promijeniti Hrvatsku, a ako je i Plomin jedan od njih, onda će biti, rekao je Jakovčić.

Jakovčić: Milanović i ja prevladali smo probleme

- Razgovor je bio vrlo konstruktivan, vrlo odgovoran i ozbiljan. Dogovarali smo ključne projekte za naredne dvije godine mandata, radi se o 15-ak ključnih investicija, i razgovor je bio vrlo ozbiljan. Nismo se doticali prošlosti, to smo prebrodili kao privremenu krizu i nastavljamo zajedno. Znamo da IDS sa svojim brojem glasova nije presudan u koaliciji, ali dajemo svoj obol i dobro radimo - rekao nam je nakon sastanka Ivan Jakovčić. Na pitanje kako je komunicirao s premijerom Milanovićem, s kojim je dugo bio u zavadi, šef IDS-a je rekao: "Mi smo se već ranije nekoliko puta čuli u zadnje vrijeme, i smatram da smo sve probleme već prevladali". 

Jakovčić smatra kako Vlada mora nastaviti odlučno s reformama, jer nikakve političke promjene ne bi donijele ništa novoga Hrvatskoj. - Dapače, sadašnji posao treba se nastaviti kako je započet, rekao je Jakovčić. (D. CIGLENEČKI, T.TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter