Zajedništvom do ljepšeg sela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani sela Jopi vec nekoliko se vikenda zaredom okupljaju na svom desetljecima tradicionalnom susretištu kod zjoga, ali ne da bi "hitili partidu", vec da bi radnim akcijama dotjerali, uredili i uljepšali ovaj seoski društveni kutak.

Stari zjog, izgraden sedamdesetih godina prošlog stoljeca, okružen s nekoliko vec trošnih klupa, vec se poodavno htjelo obnoviti, no impuls za konkretnu akciju stigao je nakon što su na natjecaju županijske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva dobili 15.000 kuna.

Na natjecaju se formalno kandidirala supetarska podružnica pazinske Udruge umirovljenika, no medu cetrdesetak volontera koliko ih sudjeluje u radnim akcijama je i staro i mlado, a pomoc u mehanizaciji i materijalu daju i obrtnici odnosno poduzetnici Supetaršcine i okolice.

Opcina Sveti Petar u Šumi takoder je priskocila u pomoc sa 16.000 kuna, koji su utrošeni za rekonstrukciju javne rasvjete uokolo zjoga i duž ceste te niskonaponske elektricne mreže za citavo selo, a opcina ce financirati i asfaltiranje podloge bocališne staze kad taj dio posla dode na red.



Malo po malo, u Jopima tako na temeljima starog nastaje novi zjog za bocanje, uz njega se ureduje kamin s velikim kamenim stolom do njega, za buduca okupljanja mještana i njihovih gostiju uz roštilj, betonira se i novo postolje za kontejnere, postavit ce se nove klupe i ograda te urediti okoliš, oglasna ploca premjestit ce se na primjerenije mjesto, a zasadena su i cetiri stabla - dva oraha i dvije ladonje - koja ce kad se malo razrastu pružati dobrodošlu hladovinu buducim okupljanjima na ovome mjestu.

Mještani racunaju, kao nam prenosi voditelj ovog projekta Davor Komar, da ce se iz ukupnog troškovnika od 51.000 kuna uspjeti izdvojiti i sredstva za uredenje djecjeg igrališta kraj lokve na ulazu u selu, svega pedesetak metara od ovog zjoga.

S poslom se planira završiti u travnju, kad ce zajednicki pothvat mještana sela Jopi biti okrunjen svecanim otvorenjem ovog novouredenog društvenog okupljališta.

 


Podijeli: Facebook Twiter