Zajedništvo u glazbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetni koncert u rockom Domu kulture okupio je devet istarskih zborova i brojne poklonike zborskih napjeva. Na 4. susretu zborova Istre «Zakantajmo Renatu Pernicu» zapjevali su mješoviti zborovi KUD-a «Istarski željeznicar» Roc, umaškog Vox Siparisa, višnjanske Zajednice Talijana/Coro Italiano, umaške Korone, rovinjskog «Franje Glavinica», pulskog «Matka Brajše Rašana», buzetskog «Sokola», ženski zbor Novigrad i mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule.

- Prije pet godina rodena je ideja da se pred kraj jedne polusezone istarski zborovi okupe na jednom mjestu i u ležernoj atmosferi jedni drugima zapjevaju i medusobno se druže. Nastao je tako neformalni susret s «S pjesmom zajedno», koji iz godine u godinu seli u drugo mjesto, a ove godine kocka je pala na Roc. Povod je zlatni jubilej rockog ponosa, KUD-a «Istarski željeznicar» Roc koji ove godine obilježava 50-tu obljetnicu djelovanja i zajedništva u glazbi, istaknuo je voditelj susreta Vladimir Pernic.

Na inicijativu profesora Branka Pernica, jednoglasnom odlukom predstavnika svih zborova, sudionika susreta, manifestacija od ove godine mijenja ime u «Zakantajmo Renatu Pernicu» i posvecena je cuvanju sjecanja na velikog prijatelja zborova i zboraša, na poticatelja mnogih istarskih glazbenih manifestacija, ucitelja i osnivaca rockog KUD-a Renata Pernica.

Cast da prvi zapjevaju i otvore susret pripala je raspjevanim Rocanima. Naime, upravo je Renato Pernic, tada mladi rocki ucitelj, okupivši potencijalne pjevace iz citave Roštine, prije 51 godinu osnovao ovu zborsku obitelj i pocetnih godina bio i dirigent zbora.

Domacin iduceg susreta koji ce se dogodine održati u Buzetu je GD «Sokol».


Podijeli: Facebook Twiter