Zajedništvo triju naroda ni jedna politika ne može porušiti

Bujski gradonačelnik Edi Andreašić
Bujski gradonačelnik Edi Andreašić

Lijepo i toplo vrijeme dočekalo je brojne sudionike međunarodnog komemorativnog skupa kod Kućibrega kojim je obilježena 71. obljetnica poznate bitke iz NOB-a koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. Tada je poginulo više od 120 boraca, a najviše žrtava imao je bataljun "Alma Vivoda".

Polaganjem vijenaca na spomenik koji je tu podignut 1959. godine kao trajan spomen na borce pripadnike sva tri naroda, delegacije sve tri države odale su počast žrtvama tih zbivanja, ali i zahvalnost svim borcima koji su sudjelovali u toj i sličnim bitkama za slobodu i mir među ljudima.

Sve sudionike skupa, preživjele borce i predstavnike boračkih organizacija Italije, Slovenije i Hrvatske, te druge goste pozdravio je u ime domaćina i organizatora skupa bujski gradonačelnik Edi Andreašić izrazivši dobrodošlicu na odavanje počasti žrtvama koje se ne smiju zaboraviti.

- Ovaj spomenik priča o junaštvu i smjelosti boraca, poklonili su svoje živote za slobodu, mir i svjetliju budućnost, sijući sjeme moralnih i civilizacijskih vrijednosti. Svi koji smo danas ovdje ne prihvaćamo politiku razdvajanja, nacionalizma i netolerancije, a cijenimo bogatstvo različitosti kultura i jezika našeg istarskog kraja, rekao je Andreašić.

U nastavku je govorila predstavnica općine Piran Meira Hot, kao predstavnica generacija koje su o narodnooslobodilačkoj borbi učile iz udžbenika. Poručila je da su sadašnje veze i prijateljstvo triju naroda nesalomljivo, te da na tome trebaju ustrajati i mlade generacije. U duhu tolerancije i njegovanja ideja antifašizma govorio je i stalni sudionik skupa u Kućibregu, gradonačelnik Muggije Nerio Nesladek, dok je u ime bolesnog predsjednika slovenskih boraca Tita Turnšeka njegov govor pročitao Bojan Česnik, prenoseći Turnšekove poruke da se i u ovoj bitci kod Kućibrega kovalo zajedništvo i prijateljstvo naroda što ni jedna kasnija politika nije mogla porušiti.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin dodao je da je tada stvoreno zajedništvo potrebno i aktualno i danas, više nego ikada.

- Sve bitke iz NOB-a zaslužuju da ih obilježavamo, zaslužuju to poginuli za slobodu. O tim slavnim danima mnogi govore drugačije, oni bi pisali novu povijest. Ne možemo to ni prihvatiti ni dozvoliti. Zbog toga smo danas ovdje, sutra na nekom drugom mjestu, prenoseći istinu i čuvajući je za mlade generacije – dodao je Habulin.

U kulturno – umjetničkom programu sudjelovali su zborovi Lavanda i Korona iz Novigrada i Umaga, učenici osnovne škole iz Oprtlja, malena Minka Lavrič s ocem Alešom iz Pirana, Limena glazba ZT Buje, zbor "Roža Portoroža" i drugi. (Napisao i snimio L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter