Zajedništvo Buja i Grožnjana u umjetničkoj produkciji

S izložbe u galeriji Orsula
S izložbe u galeriji Orsula

"Ovo je sasvim neobičan projekt. On progovara o višegodišnjem kreativnom prijateljstvu: akteri su umjetnici koji žive u Bujama, a njihovi radovi su pohranjeni u Likovnom fundusu Grožnjan". Kazao je to Eugen Borkovsky, voditelj grožnjanske Gradske galerije Fonticus i Likovnog fundusa Grožnjan na otvaranju kolektivne izložbe naslovljene "Praesentia" u bujskoj Gradskoj galeriji Orsula.

Pojašnjavajući da je za naslov projekta uzeta latinska riječ PRAESENTIA koja označava prisutnost (presenza), Borkovsky je kazao da dvije gradske galerije, Orsola i Fonticus, odlično surađuju te je zato izabrano predstavljanje ovog segmenta umjetničke produkcije: izbora iz fundusa. Na izložbi su predstavljeni radovi Nataše Bezić, Darka Brajkovića Njapa, Vedrana Burula, Samira Cerića Kovačevića, Silvie Cindrić, Ive Dejanovića, Saše Dejanovića, Slađana Dragojevića, Burhana Hadžialjevića, Slavice Isovske, Gorana Kovačevića, Biserke Lovnički, Lovorke Lukani, Danka Merina, Claudija Ugussija u Zrinke Vilić Merin.

- Znamo da su Buje i Grožnjan nekada pripadali istoj administrativnoj cjelini. Povijesni tijek događanja razgraničio ih je ali ih nije razdvojio, a ovaj puta se to zajedništvo ogleda u umjetničkoj produkciji, kazao je Borkovsky te naglasio da su bujski autori često sudionici projekata Grožnjanskog likovnog kruga.

Uz otvaranje izložbe, a koje se dogodilo tik pred ulazak u 2015. godinu, Borkovsky je podsjetio da ove godine Grožnjan obilježava zlatni pir - 50. godina od proglašenja Grožnjana – Gradom umjetnika. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter