Zajednickim natjecajima do novca za udžbenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mladi i njihovo obrazovanje, uz zdravstvo, moraju biti prioritet za Županiju i u aktualnoj situaciji u kojoj su svi prisiljeni stegnuti kaiš. Županija, stoga, mora osigurati dio sredstava za udžbenike i prijevoz školaraca, cije je financiranje država ukinula. Do njih je moguce doci ne samo preraspodjelom, vec i uštedama, o kojima se zasad vrlo malo govori kad je rijec o rebalansima proracuna", rekao je u cetvrtak na konferenciji za novinare Viktor Krapljanov, Ladonjin županijski vijecnik i predsjednik istoimene umaške udruge gradana, nezadovoljan županovim odgovorom da za to trenutno nemaju novca.

Predložio je vecu racionalizaciju poslovanja objedinjavanjem javne nabave za Županiju, gradove, opcine i njihove ustanove i tvrtke.

"Samo u javnim ustanovama poput škola, bolnica i domova za starije, takvim je rješenjem za potrebe od uredske opreme do hrane, provedivim u roku od oko pet mjeseci, moguce uštedjeti više od tri milijuna kuna", ustvrdio je, dodajuci da bi udžbenici, "kao u svim razvijenim zemljama", trebali vrijediti pet godina.

Pohvalio je, pritom, odluku umaškog Gradskog vijeca o sufinanciranju udžbenika i školskog prijevoza i ukazao na ozbiljne probleme u kojima bi se mogli naci roditelji ucenika iz manjih opcina koje si takve poteze nece moci dozvoliti.

Dubravko Grgic, potpredsjednik udruge, koji je i potpredsjednik umaškog Gradskog vijeca, kazao da su na gradskoj razini pokrenuli inicijativu za sufinanciranje cijepljenja djevojcica protiv HPV virusa, što bi trebalo konkretizirati kroz rebalans proracuna.

Osim toga, založili su se za širenje i popularizaciju aktivnosti Zdravog grada, po uzoru na onaj porecki. S tim ciljem rade na objedinjavanju svih interesnih skupina gradana i spremni su dati svoj doprinos volontiranjem.


Podijeli: Facebook Twiter