Zajednicki prema Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izvrsnog prvog nastupa na tršcanskom sajmu Olio Capitale pocetkom mjeseca, grupa od sedam, mahom mladih maslinara Opcine Kaštelir-Labinci udružila se radi zajednickog nastupa prema trgovcima maslinovim uljem iz srednje i sjeverne Evrope, saznali smo na prijemu koje je u cast maslinara ovog vikenda organizirao opcinski nacelnik Enio Jugovac.

Ines Paulišic, cije je ulje dobilo zlatnu medalju, Igor Kocijancic, Mario Ferrarin, Paolo Mahne, Aleks Torcello, Danijel Prekalj i ?uliano Petrovic zahvalni su lokalnoj Zajednici Talijana i njenom predsjedniku Valteru Krizmanicu, jer su s 35.000 kuna pomogli njihov nastup na cetvrtom tršcanskom sajmu koji je okupio gotovo dvjesto talijanskih i šezdesetak maslinara iz drugih mediteranskih zemalja.

«Opcina ce i im dalje, koliko bude mogla, financijski pomagati», rekao je Jugovac.



Sami maslinari iznimno su zadovoljni na prilici koju su dobili u Trstu da dogovore zajednicku strategiju. Najcešce su posjetitelji tražili kušati ulje autohtonih istarskih sorti maslina, što je važno imati na umu ubuduce. Dogovorili su se o zajednickom brandu, etiketi za boce koja ce biti ista za ulja svih sedam proizvodaca, a varirat ce se samo ime proizvodaca i sorta ulja.

Nizozemski trgovac uljima, koji opskrbljuje srednje i visoko pozicionirane restorane vec je tražio ulja kaštelirskih maslinara i ceka se njegov odgovor, rekao nam je Igor Kocinacic. Mario Ferrarin je naglasio treba raditi i na proširenju domaceg tržišta, jer je u Hrvatskoj potrošnja maslinovog ulja iznimno mala.


Podijeli: Facebook Twiter