Zajednicki predznak - talent i uvježbanost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert klasicne glazbe koji je brojna publika nagradila dugotrajnim aplauzom, uprilicen je u ponedjeljak navecer na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Bio je to koncert iz ciklusa "Vesna - glazbene mladice", na kojem su se predstavili pulska flautistica Klara Petrovic i pijanist Kristian Keil iz Poreca.

Keil je proveo nazocne kroz dojmljivu šetnju partiturama velikana svjetske glazbe, pokazavši veliki, neosporan talent, glazbenu odnjegovanost te istancani osjecaj za dinamiku i ritam.

Sve je pocelo "Notturnom" Blagoja Berse, djelom koje iziskuje tehnicku preciznost, što je Keil i dokazao, a nastavljeno je nizom Chopinovih skladbi - "Polonezom u es-molu", "Etidom u cis-molu", "Valcerom u f-molu" te još jednim valcerom, onim u As-duru.



Lirske, romanticne skladbe koje predstavljaju bijeg u misticne i udaljene svjetove, Keil je izveo vrlo nadahnuto, a posebno je dojmljiv njegov scenski nastup zbog predanosti i usredotocenosti.

Odsvirao je i Bachov "Preludij i fugu u f-molu", vrlo zahtjevno djelo, takoder bez pogreške.

Nakon njega se predstavila darovita flautistica Klara Petrovic uz glasovirsku pratnju Vesne Ivanovic Ocvirk.

Svu svoju pripremljenost pokazala je izvevši djelo G. Faurea "Fantasie, op. 79", koje obilježava profinjeni lirizam, a misticni su tonovi izvrsno docarani u Rousselovoj skladbi "Pan (Joueurs de flute)", gdje je posebno dojmljivo ova mlada flautistica besprijekornog scenskog nastupa interpretirala simbiozu lirskih i epskih akorda.

I za kraj je uslijedio Borneov "Fantasie", tijekom cije je izvedbe došla do izražaja uskladenost flautistice i korepetitorice. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter