Zajednička koordinacija svih bošnjačkih zajednica

Predstavnici Bošnjaka istarskih gradova i općina na potpisivanju sporazuma o Koordinaciji (V. HABEREITER)
Predstavnici Bošnjaka istarskih gradova i općina na potpisivanju sporazuma o Koordinaciji (V. HABEREITER)

Na inicijativu Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine gradova Umaga i Labina, predstavnika Bošnjaka Buzeta, Poreča, Rovinja, Vodnjana, Raše i Kršana u porečkoj Maloj vijećnici njihovi su predstavnici potpisali sporazum o osnivanju Koordinacije Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije. Potpisivanju su nazočili i porečki gradonačelnik Edi Štifanić, te župan Valter Flego.

- Ova suradnja može donijeti samo dobra svima nama, sada imamo koordinaciju Bošnjačke nacionalne manjine iz različitih gradova i općina koji će između sebe još bolje surađivati i neke fiksne troškove smanjiti, izroditi nove ideje i projekte, ali i prepoznati prioritete u Istri, koje će zajedno sa svima nama pokušati rješavati. Tako smo još jači, jedinstveni i radimo upravo ono što svih ovih dvadeset godina Istarska županija radi, promicanje multikulturalnosti, multietničnosti, otvorenosti, tolerancije i radišnosti, kazao je Flego.

Predsjednik Koordinacije Muhamed Muratagić rekao je kako je ovo povijesni trenutak, jer su predstavnici Bošnjaka pristali na kompromise i zajedničko djelovanje, da lakše komuniciraju na lokalnoj i regionalnoj razini.

- Ovaj sporazum je dovoljan dokaz da smo mudri i pametni i da samo jedinstvom unutar manjine i regije možemo napraviti jedan dobar iskorak i poboljšati kako gospodarske, tako i društvene uvjete, kazao je Muratagić. Dodao je kako će se ovako sve zajednice i udruge lakše dogovarati i koordinirati.

Svečano potpisivanje bilo je zakazano dan ranije u rovinjskom MMC-u uz glazbu, ples i domjenak, ali zbog poplava u Bosni i Hercegovini odlučeno je da se obavi samo službeno potpisivanje, a sva sredstva usmjere u humanitarne svrhe. Tako je 10 tisuća kuna poslano za pomoć stradalima u poplavama, a isto toliko i za humanitarnu akciju "Srce regije za pomoć Muhamedu".

Petnaestogodišnjem Muhamedu Fejziću iz Zenice hitno je potrebna transplatacija jetre, za što treba 72 tisuće eura. Tim povodom je u Rovinju uz angažman volontera i Bošnjačke zajednice Rovinja organiziran niz akcija za pomoć Muhamedu, a vrhunac je zakazan 30. svibnja kada će se održati veliki humanitarni koncert u staroj tvornici duhana. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter