Zajednička izvedba "Krasne zemlje" na otvaranju

Valter Flego
Valter Flego

Pjesma "Krasna zemljo Istro mila" obilježit će ovogodišnji početak porečkog 45. Susreta zborova "Naš kanat je lip", koji počinje sutra, u 19.30 sati, zajedničkim nastupom svih pjevača na stepenicama gradskog kazališta na Narodnom trgu. Organizaciju susreta amaterskih zborova potpisuje Pučko otvoreno učilište Poreč, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Poreča i Porečko-pulske biskupije. Zborovi će sutra i u subotu u 19.30 sati koncertnu večer započeti zajedničkim pjevanjem na Narodnom trgu, a zatim se manifestacija seli u Istarsku sabornicu gdje će se izvoditi svjetovni program.

Koncertna večer s duhovnim programom održat će se u Eufrazijevoj bazilici u nedjelju s početkom u 20.30 sati.

Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 19 zborova iz Istarske i Primorsko-Goranske županije te iz Austrije, Italije i Slovenije. Ova manifestacija je sudjelovanjem stranih zborova dobila međunarodnu dimenziju. Dječji zbor Umjetničke škole Poreč bit će gost subotnjeg programa.

Ove godine Društvo hrvatskih skladatelja sponzorira Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Članovi prosudbenog suda će izabrati najbolju izvedbu, a oni su dirigenti Denis Modrušan i Neven Radaković. Voditelj programa bit će Vlado Pernić.

Susret zborova "Naš kanat je lip" pokrenut je 1973. i sve do danas ima snažno uporište u temeljnoj festivalskoj platformi. Više od četiri desetljeća rada svih generacija manifestacije "Naš kanat je lip" ugrađeno je u uspjeh ovog susreta koji je odigrao važnu ulogu u zborskoj glazbi Istre i Hrvatske. Na ovom susretu zborova dosad su nastupale vokalne skupine, komorni i mješoviti pjevački zborovi, eminentni skladatelji, dirigenti i pedagozi. Pjevanje na ovoj manifestaciji bazira se na čvrstim propozicijama u kojima se nalaze zahtjevi istarske ljestvice i čakavskog dijalekta. Budući da je istarska ljestvica pod zaštitom UNESCO-a, "Naš kanat je lip" dužan je gajiti i čuvati ta dva osnovna temelja istarske glazbe od zaborava. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter