Zajednicka izjava Josipovica i Napolitana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodom koncerta "Hrvatska i Italija zajedno u Europi"u pulskoj Areni, predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipovic i Giorgio Napolitano obratili su se javnosti Zajednickom izjavom, koja se dotice kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajednicke buducnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi. Zajednicku izjavu hrvatskog i talijanskog predsjednika donosimo u cjelosti:

"Dragi prijatelji, dragi sugradani, veceras smo ovdje pred vama u ime naših država i naših naroda. Želimo posvjedociti, kao što smo to vec ucinili lani u Trstu, našu cvrstu volju da prevlada ono što nas udružuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima izmedu država i naroda.

Republika Hrvatska i Talijanska Republika prigrlile su zajednicke vrijednosti, iznad svega vrijednosti slobode i prava pojedinca, jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost gradana pred zakonom, slobodu poduzetništva, vrijednosti suradnje i solidarnosti medu narodima.

Danas su naše zemlje i naša društva slobodni od svih ideologija zasnovanih na diskriminaciji. Sada, nakon završetka pristupnih pregovora za clanstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski i talijanski narod imaju pred sobom zajednicku buducnost koja pociva na temeljima demokracije u ujedinjenoj Europi. Uskoro nece više postojati granice izmedu naših zemalja.

Naše narode povezuje više od tisucu godina suživota unutar zajednicke civilizacije i kulture. Na tim povijesnim temeljima možemo izgraditi stabilan i plodan mir.

Dijeleci radost i pouzdanje koje u nama pobuduju buduce mogucnosti, osjecamo takoder dužnost da se prisjetimo mracnih stranica naše zajednicke povijesti.

U prošlosti su pocinjene teške greške i nepravde. U proteklom su stoljecu, stoljecu užasa za povijest covjecanstva, te greške i te nepravde placene tragicnim sudbinama stotina tisuca nevinih ljudi.

Ovo je prigoda da se prisjetimo tragedije žrtava talijanskog fašizma koji je progonio manjine i koji se oružjem obrušio na susjede Hrvate. Taj isti fašizam uvijek je djelovao i protiv sloboda i života samih Talijana. Ovo je takoder trenutak da se prisjetimo talijanskih žrtava osvete vlasti poratne bivše Jugoslavije. Za sve te pocinjene užasne zlocine nema nikakvog opravdanja. U ujedinjenoj Europi, oni se nece moci ponoviti - nikad više.
Još jednom osudujemo totalitaristicke ideologije koje su okrutno zatrle slobodu i povrijedile pravo pojedinca da bude drukciji rodenjem ili vlastitim izborom.

U ime naših naroda i buducnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presjeceni zavicajni korijeni.

U svakoj od naših zemalja njegujemo, kako i treba biti, sjecanja na proživljene patnje i na žrtve te suosjecamo s onima koji su preživjeli te krvave dogadaje iz prošlosti. Opraštajuci jedni drugima za pocinjena zla usmjeravamo naš pogled prema buducnosti koju, zahvaljujuci presudnom doprinosu najmladih, želimo i možemo izgraditi u Europi koja sve dolicnije predstavlja svoje mnogobrojne tradicije i još se cvršce povezuje pred novim izazovima globalizacije.

Naše manjine, brojna talijanska manjina u Hrvatskoj i nešto manja, ali vitalna hrvatska manjina u Italiji, izraz su duboke isprepletenosti naših korijena. Hrvatska i Italija, zajedno i pojedinacno, ce se zdušno zalagati za prava i ljudsko dostojanstvo, bratstvo naroda i pojedinaca u zajednickom europskom domu." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter