Zajednica Crnogoraca Pule proslavila 10. obljetnicu

Ilustracija (Arhiva GI/D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (Arhiva GI/D. ŠTIFANIĆ)

Zajednica Crnogoraca Pule i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Pule proslavili su prošlog tjedna 10 godina od osnutka i tom prigodom u Domu Crnogoraca održali prigodnu svečanost. Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, predsjednik odbora za proslavu Božidar Radulović osvrnuo se na desetljeće rada i djelovanja Zajednice.

- Prije deset godina potpisom 18 Crnogoraca osnovali smo Zajednicu Crnogoraca Pule. Danas možemo bez skromnosti reći da se radilo o promišljenom i hrabrom koraku sa željom da se okupimo, da stvaramo temelje za opstanak i razvoj naše nacionalne manjine u Puli, da bi naša djeca i unučad sačuvali nacionalni identitet, rekao je Radulović te velike zasluge za osnivanje pripisao i lokalnoj samoupravi i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, ali i istaknuo da su imali veliku sreću što su mogli učiti od perojskih Crnogoraca, koji su im bili uzor.

- Naš rad bit će kvalitetniji kada se u njega uključi veći broj mladih, onih kojih su rođeni u Istri, Hrvatskoj. Rad u Zajednici je vrlo zahtjevan i trebaju nam mladi i stručni članovi koji će oformiti razne sekcije i provoditi programe zanimljive svima, istaknuo je nadalje Radulović.

Kao i dosad, na Danima crnogorske kulture u Hrvatskoj bit ćemo dobri domaćini i na taj način pokazati građanima Pule posebnosti i vrijednosti kulture crnogorskog naroda i to će nas još više zbližiti s našim sugrađanima.

Na svečanosti je predstavljena i knjiga "10 godina Zajednice i Vijeća Crnogoraca grada Pule" u kojoj je opisan dosadašnji rad, ali i dane smjernice za još bolje i kvalitetnije programe koji podsjećaju na tradiciju i običaje crnogorskog naroda.

Gosti svečanosti bili su predsjednik Zajednice Crnogoraca Istarske županije Dušan Roganović, gradonačelnik Pule Boris Miletić, kandidat IDS-a za župana Valter Flego te pročelnik Kabineta župana Miodrag Čerina.

Podijeljena su i priznanja, i to Ljiljani Giorgi, Bogdanu Gardaševiću, Jagici Kilibarda, Vesni Nežić-Ružić, obitelji pokojnog Velimira Šćepanovića, Lucianu Delbiancu i TV Novoj.

U kulturno-umjetničkom programu, koji je vodila Ljiljana Giorgi, sudjelovali su glazbena sekcija zajednice, Vesna Nežić-Ružić, obitelj Giorgi, Bruno Krajcar, Zoran Garadašević i drugi. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter