Zaiskrilo između Kalca i Blagonića oko plana uređenja zone Ciburi II


U četvrtak je na pazinskom gradskom vijeću zaiskrilo između Renata Kalca (nezavisni) i Sandija Blagonića (SDP) prilikom donošenja izmjena Detaljnog plana uređenja zone Ciburi II. Donošenju odluke je 16. srpnja prethodila prezentacija projekta skladišta (opasnog) otpada tvrtke Ecooperative u toj zoni na koju su bili pozvani gradski vijećnici, ali ne i javnost odnosno mediji, pa su je nezavisni vijećnici u priopćenju medijima proglasili "konspirativnom sjednicom".

Osvrnuvši se na priopćenje Blagonić je kazao da ima formu gotovo paranoidnog govora te da bi se s jezikom trebalo odnositi preciznije, na to mu je Kalac replicirao da se drži teme, jer se ne radi o nastavi hrvatskog književnog jezika. S povredom poslovnika se složila predsjedavajuća Patricia Antolović (Milohanićeva nezavisna lista), dok je Blagonić nastavio te uzvratio da se ne radi o ispravku stilskog izražavanja, već izrečenoj "krivoj tvrdnji kojom je iskrivljena stvarnost", jer po toj tvrdnji ispada da su se IDS, SDP i HDZ dogovorili na zavjet šutnje oko planiranog skladišta (opasnog) otpada. - Vi na toj sjednici bili niste, niti znate o čemu se raspravljalo.

Pozvat ću zato gradsko vijeće da vam da zapisnik s te sjednice, nema ga, snimak, nema ga, možda novinari imaju informacije s te sjednice, nemaju, kazao je Kalac zaključivši da je konspiracija kada se skrivaju informacije o javnosti. Reagirao je predstojnik Ureda Grada Zoran Sloković izrazivši nezadovoljstvo što se prezentacija javnosti predstavlja kao sjednica gradskog vijeća što je neistina, već da je riječ bila o radnom sastanku koji se prema poslovniku ne snima, kao ni međustranačke koordinacije koje su se uobičajile.

Od troje potpisnika priopćenja jedan nije bio prisutan, a drugi se složio s argumentacijom, kazao je Sloković dodavši da su pojedinci slobodno snimali prezentaciju. Sva su tri Kalčeva amandmana na odluku odbačena, pa je DPU Ciburi II. izglasan s osam glasova za i pet protiv (nezavisni i HDZ). Izvještaj o poslovanju gradske tvrtke Usluga natjerao je Kalca da se požali na sadašnju kvalitetu održavanja gradskih cesta o kojima su se prije brinule Istarske ceste. Direktor Usluge Dragan Šipraka smatra da je odnos uloženih novaca i kvalitete sada bolji, da ima propusta, ali i da se "kosi i čisti" na područjima kojima nije prije.

Antolović je zanimalo zašto tvrtka Pazin lani nije prijavila nijednu zgradu za energetsku obnovu fasada. Direktorica Neda Bucaj je odgovorila da se natječaj iz 2013. godine otegnuo duboko u 2014. godinu, a da će se tijekom 2016. obnavljati tri pazinska nebodera i stambene zgrade u Muntriljskoj ulici. Kalac je amandmanom zatražio da se umjesto rasvjete na igralištu u Zabrežanima financira javna rasvjeta u Voltićevoj ulici, Kuharima i Bertošima, međutim, to nije prihvaćeno. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter