Zaigrali mlinarsku igru i bacili ruh

Igra na ruh je igra kojom su se mlinari, nekoć žestoki konkurenti, mirili (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Igra na ruh je igra kojom su se mlinari, nekoć žestoki konkurenti, mirili (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zaigrali su prastaru mlinarsku igru i bacili ruh i batice na Pepelnicu u Svetom Ivanu, oprostili se od maškara i započeli četrdesetodnevno razdoblje korizme.

- Igra na ruh stara je tristo godina, a moguće je da je i starija od sinjske Alke, povjerio nam je Bojan Ošo, potomak mlinara vodeničara iz doline rijeke Mirne.

Igra pomirenja

Mlinari, nekoć ljuti konkurenti, nakon pomirbe, u maškarama su za večeru ispekli ovna, bacili njegove rogove i zakopali "ratne sjekire". Bojan kaže da je za njega očuvanje ove tradicije obaveza.

- To so počeli igrati mlinari ki so bili u svađi i onda so si rekli - gremo storiti jena igra za si svako grdo reć i da se ne smi zamjerit, opisao nam je najstariji igrač 80-godišnji Lino Jermaniš iz Selca, kako je nastala mlinarska igra pomirenja koja se dan danas u Svetom Ivanu održava na Pepelnicu ili Čistu srijedu, kršćanski spomendan i početak korizme. Lino se može pohvaliti i najdužim igračkim stažem, mlinarsku igru igra gotovo svake Pepelnice, više od pedeset godina.

Tradiciju koju su nekoć davno utemeljili mlinari vodeničari čuvaju stari i mladi.

Stroga pravila

Najmlađemu Teu Stokoviću tek je 11 godina. Prethodnih godina učio se gledajući starije, a za sobom već ima dvogodišnje iskustvo u bacanju roga.

Iako je muška družina vesela i opuštena pravila su stroga. Volovski rog i drvene palice - batice, bacaju se po dva kilometra dugoj cesti od oštarije Sveti Ivan po državnoj cesti preko Fontane do oštarije Most kod Marinca. Baticu treba baciti što bliže volovskom rogu i izbjeći kaznene bodove, našaliti se na račun svoga susjeda, izvikivati obiteljske ili druge smiješne nadimke kojima igrač poziva idućeg igrača; Paparot, Furlan, Učiteljica, Švik, Mačosenakuriti, Puh. Zadnji igrač u svakom krugu izvikuje "pagarošto", a igra završava večerom u naselju Most. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter