Zahvaljujući plemenitim sugrađanima Stevan ima dom

Stevan Kubatov kaže da sada jede četiri puta dnevno i nikad nije imao toliko hrane (Z. STRAHINJA)
Stevan Kubatov kaže da sada jede četiri puta dnevno i nikad nije imao toliko hrane (Z. STRAHINJA)

Građani su na račun otvoren radi kupnje kontejnera za smještaj vodnjanskog beskućnika Stevana Kubatova Bracu od polovice proteklog tjedna do jučer uplatili 10.714 kuna. To je dovoljno za polovni kontejner koji košta 10 tisuća kuna, a čiji je vlasnik, jedan Buzećan, spustio cijenu za tri tisuće kuna nakon što je čuo kome je namijenjen, kazala nam je Labinjanka Alisa Ramakić, pokretačica ove humanitarne akcije. Najavila je da će kontejner biti dopremljen već ovog vikenda, a račun je jučer zatvoren jer je njegova svrha bila isključivo kupnja kontejnera.

Račun se zatvara

Braca živi u neuvjetnoj i trošnoj baraci pored bivšeg odlagališta Ripina vala kod Vodnjana bez vode i struje, a donedavno i bez ogrjeva. Kad ga je Alisa Ramakić proteklog tjedna posjetila, rekao joj je da četiri dana nije jeo.

- Ljudi su pozitivno reagirali i angažirali se, što me oduševilo jer to nisam očekivala. Akcija je pokrenuta putem Facebooka i u deset dana uspjeli smo skupiti novac za kontejner koji je jedna gospođa pronašla putem Njuškala. Kontejner je najbitniji i nakon što smo skupili novac za nj, račun se zatvara. Eventualnim "viškom" kupit će se nužne stvari. Krevet, kuhinju i drugi namještaj ćemo nabaviti, a hranu i ostalo donositi, kaže Ramakić. Kaže da je preksinoć posjetila Bracu koji joj se "pohvalio" da jede četiri do pet puta dnevno, a i noću se diže da bi štogod prezalogajio. Nikad nisam imao toliko hrane, prenosi nam Ramakić Bracine riječi.

- S udrugom Naš san njihov osmijeh dogovorila sam da se Braci redovito dostavlja hrana. Osim toga, dvije gospođe iz Vodnjana obećale su da će Braci, na vlastiti trošak, svakoga dana donositi topli obrok, kaže Ramakić. Za Bracu je doznala dok je prikupljala pomoć za pulskog beskućnika Muju. Tada je, kaže, od jedne žene doznala da postoji još jedan beskućnik na području Vodnjana koji jedva preživljava. Pronašla sam ga i sve se dogodilo u deset dana, veli naša sugovornica.

Treba drva

Usprkos teškom životu i poodmakloj dobi, Braca je zdrav, jedino ga amortizeri, kako naziva koljena, malo bole. Voli čitati, obožava Mariju Jurić Zagorku i Karla Maya i volio bi da mu se pokloni pokoja knjiga. Ramakić napominje da bi mu dobro došle sitnice poput radija s baterijama, petrolejske lampe i sličnih stvari, a nužna su mu i drva jer se ogrjev na ovoj studeni brzo troši.

Problem je što Braca nema ni dokumente koje je izgubio u požaru, no ovih ga je dana posjetila policija i obećala da je ishodovanje osobne "u proceduri". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter