Zahvala za sve ono što je Billy napravio za Pazin, Cerovlje i Istru

Detalj s lanjske izložbe (Arhiva)
Detalj s lanjske izložbe (Arhiva)

Drago Opašić Billy (1948.-2000.), poznati pazinski speleolog, pjesnik i anarhist, dobio je spomen ploču na pročelju zgrade na adresi Bože Milanovića br. 9, gdje je stanovao veći dio svog života. Ploču su postavili, kako na njoj piše, "zahvalni Pazinci i prijatelji".

Na njezinoj inauguraciji, točno na Billyjev rođendan - 12. prosinca u 12 sati - okupili su se negdašnji Opašićevi prijatelji i suradnici, speleolozi s kojima je osnivao Speleološko društvo Istra, pa i predstavnici vlasti - načelnik Billyjeve rodne općine Cerovlje Emil Daus, i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Ploča je izrađena u pazinskom Kamenu, a njenu površinu od grubo obrađenog kamena krasi poznati Billyjev portret otisnut na keramici.

Jedan od utemeljitelja speleologije u Istri

Dosadna kiša nije omela kratko i toplo prisjećanje na Billyjev život i djelo: novinar Glasa Istre Mirjan Rimanić podsjetio je na bogatu speleološku karijeru ovog znamenitog Pazinca, i pročitao Billyjevu autobiografsku pjesmu "Ni fritaje" iz knjige "Istru ja va srcu nosin", u kojoj su 2003. godine okupljeni Opašićevi tekstovi o speleologiji i ekologiji, te njegove pjesme. Osim što je jedan od utemeljitelja speleologije u Istri, Opašić je sudjelovao u mnogim važnim speleološkim ekspedicijama i istraživanjima diljem tadašnje Jugoslavije, a jedan je od inicijatora i voditelja speleološko-ronilačkog istraživanja Pazinske jame iz 1975. godine kada je otkriveno podzemno Mitrovo jezero.

Privlačio načitanošću i životnom mudrošću

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako se ovom pločom odaje poštovanje svemu što je Drago Opašić Billy napravio za Pazin, Cerovlje i Istru. Porečki speleolog Silvio Legović prisjetio se upoznavanja s Opašićem ranih 1970-tih godina kada su obojica nastojala popularizirati speleologiju u Istri, a Ivan Brajković, također Opašićev speleološki kolega, je podsjetio kako je Billyjev stan u potkrovlju zgrade na čiji je ulaz postavljena spomen-ploča bio omiljeno svratište za mnoge mlade Pazince onoga doba, koje je Billy privlačio svojom načitanošću i životnom mudrošću, ali i bogatom bibliotekom. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter