Zahvala darivateljima krvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj komunalnoj palaci u utorak je održano tradicionalno primanje za jubilarne darivatelje krvi i krvne plazme kojima su, u povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi, urucena priznanja za jubilarna darivanja u ovoj godini.

Za 75 puta darovanu krv zahvalnice i medalje dobili su Dean Buic, Igor Kontošic, Samir Korman, Zoran Pokorn, Darko Sever i Ante Valcic.

Pedeset puta krv su darovali Dalibor Bosak, Dražen Brodaric, Savo Celic, Franc Certanc, Toni Kaic, Karlo Kelemen, Alen Kršulj, Silvano Lucchetto, Valter Mihovilovic, Dragan Nenadovic, Ivan Livio Rukelj, Anton Udovic, Slobodan Vidakovic i Ecio Živolic.

Zahvale na darovanoj krvi, osim doktorice Arne Slivar, specijalistice transfuziologije pulske opce bolnice i predsjednice Gradskog društva Crvenog križa Pula, doktorice Saše Benazic, voditeljice Djelatnosti za transfuziologiju pulske bolnice, i Nevije Srdoc, ravnateljice pulskog Crvenog križa, uputili su im i pulski gradonacelnik Boris Miletic te istarski župan Ivan Jakovcic.



Kako je naglasila doktorica Slivar, krv se još uvijek ne može proizvesti stoga je ta dragocjena tekucina, koja život znaci, i dalje nezamjenjiva.

Naglasivši da Istra ima dugu tradiciju darivanja krvi i uvijek je po broju darivatelja u samom vrhu, navela je da je cilj njihovog animiranja, razgranate mreže darivatelja i tradicionalnih akcija darivanja po cijeloj Istri, imati uvijek dovoljno svježe krvi te zalihe u slucaju vecih nesreca.

Najmladi darivatelj, koji je simbolicno nagraden za 50. darivanje, 37-godišnji Alen Kršulj, rekao je da je krv prvi put, kao i mnogi od njih, darovao u vojsci '91. godine.

- Od tada redovito darujem krv, svake godine tri do cetiri puta. Jednostavno volim to raditi, dode mi kao olakšanje, raduje me pomisao da je moja krv nekome pomogla, rekao je, dodavši da ima A+ krvnu grupu.

Slicna iskustva podijelio je s nama i njegov "kolega po krvnoj grupi" Darko Sever. Njega je prvi put na darivanje krvi nagovorio prijatelj u Zagrebu, a, kako se prisjetio, bilo je to još pocetkom 80-ih.

Na prvo je darivanje, kako veli, otišao iz ciste radoznalosti, no onda mu se darivanje krvi "uvuklo u krv" i osim pauze u Domovinskom ratu jedan je od redovitih darivatelja koji ovu dragocjenu tekucinu daje svaka cetiri mjeseca.

- Drago mi je što mogu uciniti nešto dobro i nadam se da cu dogurati barem do sto darivanja, odao nam je Sever.


Podijeli: Facebook Twiter