Zahvala brigadi na svemu što je učinila za Hrvatsku

Prijem braniteljskih udruga kod pazinskog gradonačelnika (A. DAGOSTIN)
Prijem braniteljskih udruga kod pazinskog gradonačelnika (A. DAGOSTIN)

- Upravo na današnji dan prije 25 godina u Pazinu je osnovana slavna 154. brigada Hrvatske vojske kojoj možemo biti zahvalni na svemu što je učinila za Hrvatsku i Pazin, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je zajedno sa suradnicima u četvrtak poslijepodne u gradskoj vijećnici upriličio prijem za predstavnike braniteljskih udruga proisteklih iz 154. brigade.

Podsjetio je da brigadu uz Pazin vezuje sam ustroj u logističkom smislu, zavidno visok odaziv na mobilizaciju, sam odlazak na ratište, ali i veličanstveni povratak u kolovozu 1995. godine iz rata iz kojeg su se vratili neokaljani. Iz svih je tih razloga brigadi dodijeljeno najviše gradsko priznanje Grb Grada Pazina, priznanje predsjednika Republike, Grb Istarske županije, a i pazinska je ulica imenovana po brigadi.

Ratni put

- Mi smo postali vojnici iz nužde, nismo to htjeli biti, ali naprosto to nas je zadesilo. Mislim da smo svi ponosni da je to tako i drago nam je da se prati naša aktivnost, kazao je predstavnik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine Renato Kalac. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim u Domovinskom ratu.

Obilježavanje okrugle obljetnice nastavljeno je u večernjim satima u dupkom ispunjenoj dvorani Spomen doma gdje je predstavljena monografija "154. brigada Hrvatske vojske u Domovinskom ratu" koja na 168 stranica prikazuje ratni put brigade od njenog nastanka u prosincu 1991. godine, boravka na ličkom frontu do ukidanja iz mobilizacijskog razvoja Oružanih snaga RH 2004. godine.

Obrana države

U nazočnosti ministra branitelja Tome Medveda o nastanku knjige su govorili njeni autori, pripadnici 154. brigade Renato Kalac, Livio Lanča i Josip Šiklić, koji je ujedno urednik izdanja nastalog povodom 25. obljetnice ustrojstva brigade. Monografiju su predstavili ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor (koji je uz sveučilišnog profesora Darka Dukovskog recenzent knjige), te akademici Josip Bratulić i Petar Strčić.

Nazor je pritom istaknuo da će monografija upotpuniti sliku o svemu onome što su Istrani napravili za obranu države tijekom Domovinskog rata, akademik Strčić je istaknuo da se radi o iskrenoj i poštenoj monografiji s kritičkim stavom koja prenosi objektivnu sliku o događajima, dok je akademik Bratulić istaknuo da se radi o knjizi o pobjednicima kakvih nije bilo toliko mnogo u našoj burnoj povijesti. Monografija objavljena u nakladi UHBDR Pazinštine bogato je popraćena zemljovidima, shemama postrojbi, fotografijama, znakovljima, odličjima, životopisima zapovjednika i isječcima iz onodobnih novina.

Branili smo vrijednosti

Ovim je povodom i umaški gradonačelnik Vili Bassanese zajedno sa svojim zamjenikom Nikom Čančarevićem i pročelnikom Ureda gradonačelnika Diegom Bankovićem upriličio svečani prijem za umaške članove Udruge 154. brigade HV predvođene predsjednikom Udruge Matom Magdićem, te predstavnicima drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja popune 154. brigade HV.

Prijemu kod gradonačelnika prisustvovali su pukovnik Dragutin Dika, ratni zapovjednik Brigade, predstavnik UHBDR-Poreč Miro Šošić, satnik Livio Lanča, bivši zapovjednici bojne Denis Beletić i Eduard Franković te Romano Radetić, Goran Antolović, Klaudio Sinković, Zoran Novačić, Fulvio Valenta, Zlatko Gavran, Edi Kraljević i Zoltan Berković.

- Kao pripadnik 154. brigade Hrvatske vojske i hrvatski branitelj mogu s ponosom reći kako je svaki član dao izniman doprinos u Domovinskom ratu. Predstavljali smo Istru, svoje gradove i pritom branili vrijednosti u koje još dan danas vjerujemo i koje prenosimo novim generacijama. Zajedno smo doprinijeli da naša Domovina postane slobodna i takva kakvu je danas poznajemo, zaključio je Bassanese.

Svečana akademija u Pazinu

U subotu u 15.30 sati delegacija braniteljskih udruga i Grada Pazina položit će vijenac na središnji križ na gradskom groblju Moj mir u Pazinu, a u 17 sati počet će misa zadušnica za poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole. U 18 sati upriličit će se svečana akademija u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma u Pazinu. (Anđelo DAGOSTIN, Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter