Zahuktava se afera "Hypo banka"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv odgovornih u Hypo Alpe-Adria banci u Austriji pokrenut je istražni postupak, potvrdilo je u utorak poslije podne austrijsko ministarstvo pravosuda. Rijec je o sumnjama u pronevjere i prijevare, medu ostalim investicijama što ih je Hypo Alpe-Adria grupa ostvarila i u Hrvatskoj.

Vec neko vrijeme austrijski istražitelji ispituju na koji su nacin plasirana sredstva te banke, ponajviše preko tvrtki u Lihtenštajnu, ciji se stvarni vlasnici još ne znaju, niti je razvidno jesu li stvarno postojale. Istraga se zahuktala nakon što su austrijski mediji objavili napise o sumnjivim poslovima u Hrvatskoj. U njima se navodi da je Hypo banka u Klagenfurtu financirala veliki dio sumnjivih ulaganja umirovljenog generala Vladimira Zagorca u razne nekretnine u Rovinju, Puli, Dubrovniku i Hvaru.

Rijec je o vrtoglavih 260 milijuna eura, a upitna je i legalnost ulaganja 70 milijuna eura u luksuzni hotel Kempinski kod Savudrije. Posebno je istaknuto ime Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika uprave Hypo grupe, koji je navodno preuzeo crni kovceg s famoznim draguljima za ciju je kradu iz MORH-a general Zagorec vec nepravomocno proglašen krivim.


Podijeli: Facebook Twiter