Zahuktala se kampanja za Zagreb Pride

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja kampanja za nadolazeci Zagreb Pride imala je neke od najprovokativnijih slogana dosad: 'Hrvatska to može progutati', 'Mediteran kakav zapravo jest' i 'Zaštitimo svaki poljubac'. Organizatori devete po redu gay povorke, koja ce se održati 19. lipnja u Zagrebu, smatraju da je hrvatsko društvo spremno i za žešce kampanje.

Dva nova plakata prikazuju policajca koji drži ružicasti dildo uz slogan 'Organi reda su tu da služe' te tetoviranu ruku uz parafrazu HDZ-ove krilatice 'Idemo dublje'.

'Time što je poruka vidljivija, ujedno je i dalekosežnija', rekao nam je jedan od organizatora ovogodišnjeg Pridea Franko Dota, koji ujedno smatra da je hrvatsko društvo spremno prepoznati i prihvatiti razlicitost seksualnih praksi te slobodu seksualnog izražavanja pojedinaca i skupina.

'Da bi promicali razlicitost, ona mora biti vidljiva javno, a ne sakrivena u cetiri zida', tvrdi Dota. Ideja da se lik policajca s dildom iskoristi u svrhu promocije manifestacije pociva na dugogodišnjoj suradnji organizatora Pridea s MUP-om. Njezina je poruka da 'ne smije postojati institucionalna diskriminacija', kaže Dota.

Dok su prva tri plakata i slogana bila orijentirana na seksualne identitete, organizatorima su zadnja dva plakata poslužila kako bi iskazali seksualne prakse, no i opcenite probleme hrvatskog društva. 'Nije važno što policajac, kao organ reda, radi s dildom, kao što nije bitno ide li šaka dublje u zahvacanje politickih problema ili služi za produbljivanje seksualne igre', zakljucuje Dota.


Podijeli: Facebook Twiter