Zahtjevi za legalizaciju do 31. prosinca 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na jucerašnjoj sjednici prihvatila nacrt prijedloga zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, kojim ce se omoguciti legalizacija više od 150.000 nezakonitih objekata.

- Legalizacijom tih objekata, što je najvažnije, možemo riješiti probleme 150.000 obitelji, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.

- Zahtjevi za legalizaciju moraju biti podnijeti do 31. prosinca iduce godine, a nakon toga roka podvukli smo crtu i više nema novih zahtjeva, istaknula je. Rok do kada je objekt trebao biti izgraden, da bi mogao biti legaliziran, jest 30. studeni 2009.

- Osim 150.000 nelegalnih objekata koji nemaju akt o gradenju postoji odredeni broj objekata koji posjeduju dozvolu, ali su izgradeni suprotno tom aktu, rekao je ministar zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva Branko Bacic.

Zakonom se omogucuje i legalizacija poljoprivrednih objekata, cime ce se brojnim poljoprivrednim domacinstvima omoguciti podnošenje zahtjeva za poticaje i sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a. No, legalizacija nezakonitih objekata nije sveopca. Nece se moci legalizirati objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i regionalnim parkovima, na infrastrukturnim koridorima te na pomorskom i javnom dobru.

Nema legalizacije niti u zašticenom obalnom podrucju mora u pojasu do 70 metara, osim zgrada koje se koriste za stalno stanovanje te zgrada poljoprivrednog i obiteljskog gospodarstva za pružanje ugostiteljskih i turistickih usluga.

Osim toga, podnositelj zahtjeva morat ce platiti komunalni i vodni doprinos, kao i naknadu za zadržavanje u prostoru.
Pojednostavljuje se i procedura za donošenje prostornih dokumenata cime ce se prosjecno trajanje postupka donošenja prostornih dokumenata skratiti za 210 dana. (Hina)

Josipovic: Možda je to nepravedno


Komentirajuci Vladin prijedlog legalizacije bespravne gradnje predsjednik Republike Ivo Josipovic rekao je da je "kod takvih poteza uvijek lakše govoriti o ambivalentnim efektima, no s aspekta onih kojih su do sada sve uredno poštovali, zakon i propise, mogli bismo reci da je ovo što se sada cini možda nepravedno".

- Ako se to izvede na nacin da oni moraju uciniti sve ono što su drugi ucinili, ako plate sve, možemo ustvrditi da je bolje da plate i da ti objekti koji su i tako tu budu legalizirani nego da i dalje te zgrade budu na divlje i da ništa ne placaju, rekao je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter