Zahtjevi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara pripremio je za razgovore s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem u Vukovaru više zahtjeva za koje traži žurno postupanje.

Stožer zahtijeva da se maknu sve postavljene dvojezične ploče te da se djelatnici MUP-a i pripadnici interventne policije povuku iz Vukovara i u grad vrati stanje sigurnosti kakvo je bilo prije 1. rujna s obzirom na to da se, kako tvrde, nisu stekli uvjeti za provođenje Zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Tražimo hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje ploča te djelatnika MUP-a. Tražimo donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u kojoj će sudjelovati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije - članovi udruga koje se nalaze kao sastavni dio Stožera te članovi određene komisije Europske unije, navodi se u zahtjevima koje je novinarima podijelio član Stožera Željko Maršić.

Također se traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, a po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Vladi su poslani i zahtjevi kojima se traži izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine te podizanje optužnice protiv agresorske vojske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Zahtijeva se i da se pokrenu postupci i radnje radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara i u Republici Hrvatskoj te u Srbiji.

Razgovor izaslanstva Vlade RH s premijerom Zoranom Milanovićem na čelu i članova Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara koje vodi njegov predsjednik Tomislav Josić o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina počeo je u uredu vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe. Ispred zgrade gradske uprave okupilo se dvjestotinjak simpatizera Stožera koji pjevaju domoljubne pjesme.

Uz premijera Zorana Milanovića, u Vladinu su izaslanstvu ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović, pomoćnik ministra branitelja i sin legendarnoga vukovarskog novinara Siniše Glavaševića Bojan Glavašević, a sudjeluje i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Stožer je za razgovor s Vladinim izaslanstvom odabrao 16 osoba, među kojima su njegov pravni savjetnik Vlado Iljkić, ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo.

Nakon što su se članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara sastali s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, nekoliko puta su zatražili da ih primi i premijer Milanović da bi mu objasnili zašto se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Pozivaju se na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kojemu se navodi da se odredbe Ustavnog zakona moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Među najvažnijim zahtjevima Stožera jest onaj da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te je najavljena i mogućnost potpisivanja zahtjeva za referendumom pod nazivom "Proglašenje grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta".

Da bi ostvarili te i druge ciljeve, osnovan je i Koordinacijsko-operativni tim (KOT) na razini države koji ima 44 člana i čiji je predsjednik Tomislav Josić. Riječ je o koaliciji branitelja, stradalnika, predstavnika seljačkih udruga i Katoličke crkve koji već zajedno djeluju na rješavanju svih nacionalnih problema za koje Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara smatra da čine štetu hrvatskome društvu.

U borbi protiv uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru, članovi tog stožera početkom rujna skinuli su prve dvojezične ploče postavljene na nekoliko državnih institucija u tome gradu, održali mnoge prosvjede i skupove, a najavili su i javnu raspravu koja će se održati 24. listopada u Zagrebu u Europskom domu.

Premijera Milanovića prošlog su tjedna pozvali na sastanak u Vukovar, no on se tada nije pojavio. Pozvao je i on njih u Zagreb, no oni su njegov poziv odbili. Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je prije nekoliko dana da je triput do sada predlagao članovima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara da se sastanu s premijerom Milanovićem, ali oni su to odbijali jer nisu bili pozvani "službenim kanalima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter