Zahtjevi se podnose u zadnji tren, mnogi neće dobiti poticaje

Poljoprivrednici u pazinskom regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi čekali su pet sati i više (M. RIMANIĆ)
Poljoprivrednici u pazinskom regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi čekali su pet sati i više (M. RIMANIĆ)

U ponedjeljak, 15. lipnja ističe rok za upis u ARKOD - nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Putem ARKOD-a poljoprivrednici mogu na lakši i jednostavniji način podnositi zahtjev za ishođenje državnih potpora kao i njihovo transparentno korištenje. Međutim, problem je što se u Hrvatskoj sve radi u zadnji trenutak, pa tako i upis u ARKOD.

Tek je prije mjesec dana izmijenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je omogućeno reguliranje statusa onim poljoprivrednicima koji su u mirnom posjedu državnog zemljišta bez valjanog ugovora ili im je ugovor istekao. U međuvremenu su takvi poljoprivrednici ili stočari podnijeli zahtjeve za sklapanje ugovora s Agencijom za poljoprivredno zemljište, na rok od pet godina, i to modelom privremenog korištenja. No, ugovore još nisu dobili pa nemaju osnove za upis u ARKOD.

Drugi koji imaju problema su oni poljoprivrednici koji su se još lani prijavili na natječaje za 50-godišnji zakup državnog zemljišta, a njihove su ponude odabrane tek u protekla dva tjedna. Takav su primjer zemljište u dolini rijeke Raše ili na Buzeštini, dok za zakup zemljišta u Vodnjanu i Rovinju još nisu ni odabrani zakupci iako je rok za prijavu na natječaj istekao prije pola godine.

Neće stići

Jučer smo nazvali nekoliko poljoprivrednika s područja Kaldira i Cerovlja koji čekaju reguliranje statusa zemljišta kojeg su koristili bez ugovora. No, još nisu dobili ugovore pa se ne mogu upisati u ARKOD. Isto nam je potvrdio Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje. No, Davor Vivoda iz Općine Motovun kaže da im ugovori stižu i dva svakog dana zovu poljoprivrednike da ih dođu potpisati u Općinu.

- U ponedjeljak smo zaprimili 13 ugovora. Isto toliko u utorak, a u srijedu 35. Još nam nedostaje četiri ili pet ugovora. Čim potpišu i plate šest mjesečnih rata zakupa ugovore šaljemo natrag u Zagreb od kojih čekamo da nam vrate ovjerene ugovore. A potom poljoprivrednici moraju platiti još šest rata do kraja lipnja, rekao je Vivoda. Dodao je kako su poljoprivrednici ogorčeni cijenama zakupa koje su u njihovim slučaju određene u dvostrukom iznosu te moraju plaćati i za prošlo, kako i za buduće razdoblje. Upitan hoće li se poljoprivrednici općine Motovun uspjeti upisati u ARKOD do ponedjeljka Vivoda odgovara kako to očito neće biti moguće.

- Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći da pokušamo to ubrzati. No, otkako smo u Zagreb poslali zahtjeve za ugovaranje zakupa, i dok su nam ih oni vratili prošla su tri tjedna. Sada je ostalo premalo vremena da bi uspjeli do 15. lipnja sve riješiti jer ugovori moraju još jednom u Zagreb, ogorčeno je zaključio Vivoda.

Pet sati u redu

Vodnjanski maslinar Sandi Chiavalon je tek u utorak dobio ugovor o zakupu 185,6 hektara zemljišta plodne doline rijeke Raše i odmah jučer se uputio u pazinski regionalni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s namjerom da upiše to zemljište u ARKOD. No, ono što je tamo naišao ga je zateklo.

- Čak pet sati, od osam do 13, bio sam u uredu i čekao da ucrtaju u ARKOD moje parcele. Svaka pohvala djelatnicama koje tamo rade strpljivo iako oni u čekaonici viču, a kompjuterski sustav im "se ruši". I rade do 19-20 sati, iako im je radno vrijeme do 16. No, lud je ovaj sustav koji je to osmislio da se sve radi u posljednji trenutak. Pa iza mene je bilo 20-30 poljoprivrednika u čekaonici, a povremeno je tu dolazilo i 100 ljudi. Nažalost, tako je svake godine za upis za dobivanje poticaja, ali je ova godina specifična jer se upisuje za poticaje do 2020. godine. No, ja ću se i iduće godine morati ponovno doći upisati za poticaje 2016., a potom svake godine za poticaje te godine. Zapravo najbolje bi bilo da bi osmislili sustav upisa u ARKOD jednako kako su riješili i Agronet, zaključio je Chiavalon. Upozorio je kako oni koji se dođu upisati u ponedjeljak, 15. lipnja možda neće uspjeti riješiti sve na vrijeme pa je pozvao poljoprivrednike koji se nisu upisali neka to svakako učine u četvrtak ili petak.

Županijski pročelnik Odjela za poljoprivredu Milan Antolović nam je potvrdio da su zbog upisa u ARKOD zabilježene velike gužve u pazinskoj podružnici Agencije za plaćanje u poljoprivredi te da očekuju da će sve završiti do 15. lipnja. Rekao nam je kako ima saznanja da su na adrese mnogih poljoprivrednika upućeni ugovori o zakupu te pozvao poljoprivrednike da dođu upisati to zemljište u ARKOD kako bi dobili poticaje.

Zaključio je kako nema saznanja da će biti produljenja roka upisa u ARKOD nakon 15. lipnja s obzirom da je to odluka usuglašena na razini EU i da se ne može mijenjati. Inače, na stranicama Agencije stoji da će se upis vršiti i nakon 15. lipnja, sve do 10. srpnja, ali da ti zakašnjeli zahtjevi donose smanjenje poticaja. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter