Zahtjevi roditelja na čekanju do boljeg punjenja proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je školska godina okončana, problemi roditelja ostali su postojani. Naime, s početkom drugog polugodišta školarce, odnosno njihove roditelje, dočekale su nove obveze u vidu mjesečne pretplate za prijevoz autobusima Pulaprometa. S druge strane, i roditelje vrtićke djece pogodilo je povećanje subvencionirane mjesečne cijene vrtića sa 650 na 690 kuna.

Sve je to rezultat porezne politike koja je osiromašila gradski proračun, te su u Gradu bili primorani na nepopularne rezove. Tako je plaćanje prijevoza školaraca, koji je dosad Grad subvencionirao u cijelosti što je bilo iznad propisanog državnog standarda, odlučio vratiti u striktne zakonske okvire te umjesto besplatnog prijevoza, roditelji su od siječnja morali mjesečno izdvajati stotinjak kuna.

Iako je to, očekivano, izazvalo revolt roditelja koji su apelirali na gradsku vlast da ne treniraju strogoću na najosjetljivijim skupinama, odnosno djeci, pozivajući se i na titulu "Grada - prijatelja djece", rečeno-učinjeno i obveza je na snazi već pola godine.

Vijeća roditelja pulskih osnovnih škola, osim Šijane, krenuli su stoga u intenzivnu komunikaciju s nadležnima u Gradu ne bi li tijekom školske godine pokušali dogovoriti vraćanje subvencija, međutim bezuspješno. Iz Grada im je rečeno da će se pratiti punjenje proračuna i na temelju toga donositi daljnje odluke, ali pomaci sve do kraja školske godine nisu učinjeni. Pozvali su se pritom i na zakonsku obvezu, a više od tog standarda Grad nije u mogućnosti plaćati, kažu, zbog financijskih nemogućnosti.

"U ovoj fiskalnoj godini očekuju se manji prihodi od poreza na dohodak u iznosu od oko 20 milijuna kuna u odnosu na 2014. pa je Grad bio prisiljen donijeti nepopularne odluke da bi očuvao stabilan proračun i izbjegla sudbina drugih gradova, poput Varaždina, koji su bili primorani stopirati izvršenje proračuna", stoji u dopisu iz Grada Pule te se ističe da Grad sufinancira troškove prijevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola u visini od 30 posto mjesečne karte, "što znači da učenici plaćaju mjesečnu kartu 98 kuna bez obzira na udaljenost od škole, a grad subvencionira 42 kune mjesečno po učeniku.". Realan trošak prijevoza učenika za mjesečnu kartu u dva smjera iznosio bi 484 kuna mjesečno.

U travnju je stoga osnovano i Povjerenstvo vijeća roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece Pule koji su u komunikaciji s Gradom ponovili molbu za pomoć oko vraćanja svih dječjih subvencija na prošlogodišnju razinu.

Predstavnici povjerenstva roditelja smatraju da se nedostajuća sredstva mogu subvencionirati iz nenamjenskih sredstava da se ne čini nikakva dodatna šteta građanima Pule. Istovremeno, pozvali su sve roditelje koji imaju želje, znanja i volje da im se pridruže da bi, svi zajedno, ali i s predstavnicima gradske vlasti, što prije uspjeli vratiti stečene povlastite pulske djece i biti u skladu s deklaracijom "Grada prijatelja djece" da postignuti naziv obvezuje lokalne zajednice da i dalje povećavaju standarde za svu djecu.(Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter