Zahtjevi ribara: Božaniceva ostavka i ZERP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centralni ribarski prosvjed, najavljen za ovu subotu, bit ce održan u podne u pulskoj luci. Na njemu organizatori ocekuju 100-tinjak plovila, koja ce se vezati uz rivu.

Ocekuje se i da ce im se u prosvjedu prikljuciti i ostali ribari koji ne budu u mogucnosti doci svojim brodovima, ali i drugi gradani koji podržavaju njihove zahtjeve upucene Vladi i resornom ministarstvu. Ribarski prosvjedi, najavljuje Radovan Simic iz udruge Istarski ribar, bit ce organizirani i u Umagu, na Krku, Rabu, Malom Lošinju, u Zadru i Splitu, a još se ne zna hoce li ih biti i u Rijeci te na Visu.

Iz Koordinacije udruga profesionalnih ribara - koju cine pulska udruga Istarski ribar, umaška Mare Croaticum i zadarska Naše more - ponavljaju da su njihovi osnovni zahtjevi, zbog kojih i organiziraju prosvjed, proglašenje gospodarskog pojasa i ostavka državnog tajnika za ribarstvo Toncija Božanica.

- U vrijeme pada ZERP-a ribari se nisu previše organizirano bunili jer su vjerovali svojim predstavnicima, koji su im u ime viših interesa obecali naknadu za nestanak cetvrtine teritorija Hrvatske, a polovice podrucja u kojem ribare. Simptomaticno je da je tadašnji predsjednik Ceha ribara Tonci Božanic danas državni tajnik za ribarstvo koji je ocito za tadašnje nedjelovanje nagraden pozicijom na vlasti.

Danas je vec svima jasno da suspenzijom ZERP-a Hrvatska na svom putu u EU nije dobila ništa, vec samo izgubila stotine milijuna eura. Pri tome su hrvatski ribari postali gradani drugog reda jer ih u ZERP-u kontrolira talijanska inspekcija, dok ni jedan talijanski brod u ZERP-u nije nikada kontrolirala hrvatska inspekcija, isticu u koordinaciji.

Osim proglašenja gospodarskog pojasa i ostavke državnog tajnika, zahtijevaju, izmedu ostalog, cijenu plavog dizela do cetiri kune po litri, ukidanje svih novih propisa koji su doneseni bez suglasnosti s ribarima Hrvatske, hitnu reviziju Zakona o morskom ribarstvu (posebno po njima spornog dijela o reviziji povlastica te kaznenim mjerama), ukljucivanje ribarskih udruga u donošenje svih zakona i propisa, ukidanje PDV-a na repromaterijal.

Medu njihovim zahtjevima našao se i jedan lokalni, a rijec je njihovom traženju od mjerodavnih institucija da se odobri obavljanje ribolova u vanjskom dijelu Pulskog zaljeva uz korištenje alata za sportski ribolov. (B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD
CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter