Zahtjev za kapitalna ulaganja do srijede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao grom iz vedra neba proširila se proteklog vikenda vijest da su poljoprivrednici zahtjev za povrat kapitalnih ulaganja trebali predati danas, u ponedjeljak, a ne 28. veljace iduce godine kao što stoji u dosadašnjem pravilniku. Provjeravajuci taj podatak od glasnogovornice Ministarstva poljoprivrede doznajemo da je rok za predaju zahtjeva srijeda, 25. studenog.

Dovoljno je poslati samo ispunjeni obrazac zahtjeva, a sva dokumentacija može stici i kasnije, kaže glasnogovornica. Upravo su danas u ministarstvu dovršavali pravilnik o toj temi koji ce javnosti biti poznat sutra.

Rijec je o novcu na koji racunaju svi poljoprivrednici koji su ulagali u svoje gospodarstvo protekle godine. Država, naime, investicijski podupire poljoprivrednike s 40 posto za kapitalna ulaganja, primjerice za kupovinu traktora, podizanje trajnih nasada i slicno. Visina potpore za jednu kalendarsku godinu za jednostavne investicije iznosi do 500.000 kuna.

Je li moguce da se pravilnik mijenja bez objave u Narodnim novinama? Bez obzira na nevjerojatnu praksu seljaci su požurili s predajom zahtjeva. O tome svjedoci i Miran Gortan, voditelj županijske ispostave poljoprivredno savjetodavne službe (HZPSS), koja pomaže poljoprivrednicima da ispune i kompletiraju zahtjeve.

"Cijelo jutro zvone telefoni, ljudi pitaju što je s tim. Službeno nismo dobili nikakav novi naputak. Pravilnik je morao biti objavljen u Narodnim novinama da bi stupio na snagu. Unatoc svemu, tome savjetujemo poljoprivrednicima da zahtjev pošalju u Ministarstvo poljoprivrede do srijede, a sve ostalo ako nemaju spremno dostave naknadno na istu adresu", veli Gortan.


Podijeli: Facebook Twiter