Zagrepčanki koja je provaljivala po stanovima deset mjeseci zatvora

Lucija Zaninović (arhiva)
Lucija Zaninović (arhiva)

Brigita Stojanović (21) iz Zagreba na pulskom je sudu nepravomoćno osuđena na bezuvjetnu kaznu, odnosno deset mjeseci zatvora, zbog takozvanog produljenog kaznenog djela teške krađe u Puli tijekom kolovoza ove godine. Stojanović će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u kojem se nalazi od 26. kolovoza.

Njezina kompanjonka u ukupno pet teških krađa, Laura Procopio Dragutinović (20) iz Milana s povremenim boravištem u Bjelovaru, priznala je nedjela koja je počinila te se nagodila s tužiteljstvom pa je dobila uvjetnu kaznu: neće morati služiti zatvorsku kaznu ako u naredne tri godine, nakon što ova presuda postane pravomoćna, ponovno ne počini neko kazneno djelo. 

Obijala brave 

Stojanović se tereti da je zajedno sa Procopio Dragutinović 24. kolovoza oko 8.30 sati u Marulićevoj ulici u Puli nasilno otvorila ulazna vrata stana na drugom katu zgrade u vlasništvu A. L., i to dok se u stanu nalazio D. L. koji je čuo buku i došao do ulaznih vrata stana. Nakon toga se Stojanović dala u bijeg. Dva dana nakon neuspješne provale u Marulićevoj, odnosno 26. kolovoza, dvije su provalnice operirale na još nekoliko mjesta.

Tako su u Ulici Jurja Žakna u vremenu od 3 do 10 sati provalile u jedan stan tako što su razbile cilindrični uložak na ulaznim vratima. Zatekavši ukućane na spavanju, uspjela je ukrasti ručni sat i novac iz novčanika. U vremenu od 6 do 11 sati je u Stankovićevoj ulici pokušala nasilno otvoriti vrata stana, no nije uspjela. U vremenu od 9.10 do 10.20 sati u Zadarskoj je ulici pak razbila cilindrični uložak na ulaznim vratima stana, ispreturala stvari u dnevnom boravku, hodniku i spavaćoj sobi, te uzela jednu srebrnu narukvicu. Potom je u Voltićevoj ulici, između 8 i 10 sati, polomila cilindrični uložak na ulaznim vratima stana u kojem je također ispreturala stvari i namještaj u dnevnom boravku, hodniku, kuhinji i spavaćoj sobi. Iz tog je stana ukrala 600 kuna i više komada zlatnog nakita, ogrlica i narukvica.

Brigita Stojanović je također priznala da je počinila kaznena djela koja su joj u ovom slučaju stavljena na teret, no sudac Denis Hek je prilikom izricanja kazne uzeo u obzir činjenicu da je Stojanović već puta pravomoćno osuđivana zbog istovrsnih djela, i to u tri europske zemlje, gdje su joj izrečene bezuvjetne zatvorske kazne. 

Sukob sa zakonom 

Naime, Stojanović, inače majka maloljetnog djeteta u dobi od šest mjeseci, prvi je put pravomoćno osuđena u rujnu 2014. godine u Francuskoj, i to zbog pokušaja teške krađe. Dobila je šest mjeseci zatvora. U Italiji je godinu dana kasnije osuđena uvjetno, na godinu dana zatvora od godinu s rokom kušnje od pet godina, zbog teške krađe. Potom je 2016. godine, također u Francuskoj, osuđena na devet mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog krađe i nezakonitog ulaska na tuđi posjed.

U Španjolskoj je, na području Barcelone, u lipnju prošle godine osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci zbog nezakonitog ulaska na tuđi posjed. Potom je ponovno u Barceloni osuđena u rujnu 2016. godine zbog teške krađe, u tom slučaju dobila je pet mjeseci zatvora.

Sud je odredio da oštećenicima mora nadoknaditi štetu, a dužna je i platiti troškove kaznenog postupka. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter