Zagrepčanin izrađivao uvjerenja o rođenju djece

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Trojica hrvatskih državljana - 64-godišnjak iz Zagreba, 48-godišnjak iz Pule i 45-godišnjak iz Preloga, sumnjiče se zbog krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja, izvijestila je Policijska uprava istarska. Služba organiziranog kriminaliteta PU istarske je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je 64-godišnjak u ožujku 2013. godine na poticaj 48-godišnjaka, izradio krivotvoreno uvjerenje rođenih Republike Kosova.

Lažni otac

U tom je uvjerenju upisao lažne podatke da je 45-godišnjak otac jednog državljanina Kosova te je to je uvjerenje potonji pokušao iskoristiti kao važeću ispravu u matičnom uredu u Čakovcu za naknadni upis djeteta i ishodovanje hrvatskog državljanstva. Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da je od 2006. do 2008. godine 64-godišnjak, na poticaj 48-godišnjaka, izradio desetak rodnih listova iz Republike Kosovo, koje je potom 48-godišnjak iskoristio kao prave za naknadni upis kosovskih državljana u matice rođenih radi dobivanja hrvatskog državljanstva. Policija sumnja da je 64-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave, 48-godišnji hrvatski državljanin poticanje na počinjenje krivotvorenja isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, a da je 45-godišnji hrvatski državljanin pokušao počiniti kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Čini se da 64-godišnjaku iz Zagreba ovo nije jedini krimen te vrste. Naime, sisačka je policija proteklih dana otkrila da je 64-godišnjak krivotvorio uvjerenja o rođenju za troje djece, državljana Kosova.

Lažna majka 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad troje osumnjičenih, utvrđeno je da su s 36-godišnjakinjom za 1.500 eura dogovorili da preuzme ulogu majke troje djece te da za njih na osnovu krivotvorene dokumentacije u Matičnom uredu u Sisku obavi upis. Sumnja se da su trojica osumnjičenika za novčanu naknadu, sve detalje ove prijevare dogovorila s ocem djece, i to za vrijeme dok se njihova majka nije nalazila u Hrvatskoj.

- Temeljem tog dogovora još u studenom 2011. godine 36-godišnjakinja je pomoću krivotvorenih uvjerenja o rođenju, što ih je izradio 64-godišnjak upisala djecu u sisačkom Matičnom uredu. Nakon kriminalističkog istraživanja petero osumnjičenih, među kojima je i 64-godišnjak iz Zagreba kazneno je prijavljeno, priopćeno je iz Policijske uprave sisačko-moslavačke. (M. S., A. R. K.)


Podijeli: Facebook Twiter