Zagrepčani imaju problema s higijenom stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati istraživanja o kvaliteti stanovanja i zdravlja u Zagrebu pokazuju da brojni građani imaju problema s održavanjem i higijenom stanova, kvalitetom vode i hrane, vlagom i plijesni, žoharima i glodavcima...

Stanovi su prenapučeni, često su u ruševnom stanju, ne zadovoljavaju osnovne kriterije za življenje, a ispitanici su istaknuli probleme stanovanja u podrumima i suterenima, loše opremljenosti stanova, te grijanja i hlađenja.

Za mnoge je problematično i držanje životinja u stanu, dok mlade Zagrepčane najviše muči stambeno osamostaljivanje, pokazuju rezultati istraživanja koje je udruga Pragma uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo provela od lipnja prošle godine do veljače ove godine.

Dubinskim intervjuima s 30 liječnika i patronažnih sestara koje odlaze u kuće građana, te putem fokus grupe dobiveni su podaci o mišljenju stručnjaka i njihovim iskustvima o kvaliteti stanovanja i utjecaju na zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se u Zagrebu više radi na edukaciji građana, šire javnosti i tri specifične skupine - starijih osoba, mladih i osoba s invaliditetom, koje su u istraživanju izdvojene kao posebno ranjive i za koje bi trebalo osmisliti nove usluge, istaknuo je predsjednik Pragme Nedjeljko Marković.

Naglasio je da je kod mladih najveći problem u stambenom osamostaljivanju, odnosno u samostalnom životu i kupnji prvog stana. "Nismo očekivali da će liječnici i medicinske sestre govoriti o kupnji stana, no oni su primjetili da su mladi pod stresom i često dolaze u sukob s roditeljima, te da im prijatelji ne dolaze u stan", rekao je Marković.

Stručnjaci smatraju da bi Grad Zagreb trebao institucionalno pomoći pri subvencioniranju kupnje prvog stana. Starije osobe imaju problem održavanja prostora i upotrebe stana, pretjerane emocionalne vezanosti za stambeni prostor, kao i osamljenosti i izolacije.

Osobama s invaliditetom teškoće stvaraju (ne)prilagođenost prostora stana njihovim potrebama i uporaba stana. Pragma predlaže nastavak istraživanja na razini gradskih četvrti, uz ispitivanje starijih osoba, mladih i osoba s invaliditetom, od kojih bi trebali stići prijedlozi za rješavanje njihovih stambenih problema.

Gradu Zagrebu predlažu i provedbu raznih vrsta edukacija građana, jer treba povezati javno-zdravstvene sa socijalnim temama, a pokazalo se i da se moraju educirati starije osobe o održavanju stanova čistim, te im treba pružiti konkretnu pomoć. Predloženo je da se organiziraju različiti servisi za starije, pomoć u kućama, te povezivanje sa Zavodom za zapošljavanje, a također i izrada letaka, brošura i web stranica za mlade obitelji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter